Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Klause pobouřily protesty vysokých škol

Klause pobouřily protesty vysokých škol

25.1.2012    Právo    Strana 2    Zpravodajství, autor:  Marek Přibil       


Olej do ohně přilil včera prezident Václav Klaus, když se opřel do akademiků a studentů, kteří protestují proti zákonům, které mají zreformovat vysoké školy.


            Ostře se vyjádřil právě v den, kdy se ve vztazích mezi akademiky a ministrem školství Josefem Dobešem (VV) hnuly ledy.


            Prezident po bouři protestů ministra podpořil. Podle Klause, který Dobeše před časem označil za nejlepšího polistopadového ministra školství, je hra o „akademickou svobodu falešná“ a aktéři by se měli rozhodnout, oč jim ve skutečnosti běží.


            „Chtěl bych říci, že jsem velmi pobouřen tím, co si akademický svět v tuto chvíli dovoluje,“ uvedl pro ČRo prezident. Podle něho bojují akademici současně na více protichůdných frontách. Jednak za uchování údajných akademických svobod a zároveň proti školnému.


            Proti návrhům zákonů o VŠ a finanční pomoci studentům, tedy o školném, protestuje akademická obec UK, Rada vysokých škol, Česká konference rektorů i akademické senáty.


            Klaus potřebu přijetí zákonů obhajoval slovy: „O tom, že se naše vysoké školství nenachází v dobrém stavu, že neprodukuje ani kvalitní vzdělávání, ani vědu, se nemusíme přesvědčovat. Každý ví, že školy usilují primárně o extenzi počtu studentů a o extenzi vědeckých a pedagogických titulů u svých učitelů, o tom si štěbetají vrabci na střeše neboli reforma je nezbytná.“


            Prezident míní, že „pokud vysoké školy touží po naprosté nezávislosti na státu, pak by samozřejmě musely chtít i nezávislost na penězích daňových poplatníků, to je elementární aritmetika“.


Dobeš: S akademiky budu znovu jednat


Podle Klause to, co „předvádějí dnes, je falešná hra na akademickou svobodu. Pohybujeme se ve světě veřejného školství, které platí stát, respektive daňoví poplatníci, a proto také stát musí mít právo, aby o něm rozhodoval či spolurozhodoval.“


            Uvítal, že se k reformě a její potřebě vyjádřil i premiér Petr Nečas (ODS). Ten protesty v pondělí označil za nepřiměřené. „Já jsem za každou cenu nechtěl být prvním, kdo do tohoto vstupuje,“ přiznal prezident.


            Rektor UK Václav Hampl označil prezidentovu kritiku za nepochopení postoje vysokých škol. „Některým částem toho vyjádření je mi obtížno věřit, že je pan prezident takto vyslovil,“ uvedl Hampl v rádiu Impuls. Pro rektora jsou paušální tvrzení „naprosto nepochopitelná záležitost“. Návrhy zákonů jsou podle UK naprosto nepřijatelné, zlikvidují vysoké školy a ohrožují budoucnost Česka. Pondělní Dobešovo jednání s šéfy akademických senátů skončilo krachem. Včera ministr slíbil rektorům, že s nimi bude o reformě jednat.


            „Jestli je tu něco, co v drtivé většině rektorům vadí, dělá problémy či v čem vidí rizika v budoucím paragrafovém znění, tak někdy začátkem února se o tom budeme bavit,“ řekl po jednání s rektory Dobeš s tím, že na školné se během jednání ale nedostalo.


            Se zástupci vysokých škol hodlá prodiskutovat návrhy, které vyplynou ze zasedání Legislativní rady vlády, jež se reformou bude zabývat.


„Rektoři reformy neodmítají, ale chtějí zákon umožňující vysokým školám práci ve prospěch vzdělání a výzkumu,“ řekl místopředseda České konference rektorů Vladimír Večerek. Dobešův vstřícný postoj k budoucím setkáním ale podle rektorů není zárukou, jak návrhy dopadnou.


Rektor UK Hampl stojí o schůzku s Nečasem


Za nezbytné považuje Dobeš to, aby všichni rektoři měli aktuální verzi připravované legislativy. Ministr upozornil, že větší část původních připomínek byla už do poslední verze zapracována.


            Za posledním vývojem kolem obou věcných záměrů zákonů vidí „špatnou informovanost až dezinformovanost“. Akademici ale tvrdí, že Dobeš nezohlednil jejich 11 zásadních připomínek. Čekalo se, že Dobeš by se v úterý mohl s rektorem UK Hamplem domluvit na schůzce. Ministr minulý čtvrtek Hampla totiž vyzval, aby vysvětlil, proč „podněcuje k sociálním nepokojům“. Z dohody ale prozatím sešlo.


            Na jednání rektoři podle Hampla přišli s žádostí, aby ministerstvo připravované věcné záměry přepracovalo nebo alespoň oddálilo jejich projednávání ve vládě kvůli dopracování.


            Na to ale Dobeš nepřistoupil. „To jednání vnímám jako moment, kdy snad by se do věcných záměrů podařilo nějaké věci doplnit,“ řekl Hampl. Ten včera v rádiu Impuls ocenil premiérova slova, že vláda bude s představiteli VŠ o reformě jednat. Stál by přitom o osobní schůzku s Nečasem.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:17

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze