Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Cesta zhýčkaného Dobeše

Cesta zhýčkaného Dobeše

15.2.2012, Právo, Strana 6, Publicistika, autor: Marek Přibil       


Cesta zhýčkaného dítěte je francouzské melodrama.

A podobně jako Sam Lion (JeanPaul Belmondo) opouští rodinu a prosperující podnik, tak i český Josef Dobeš zvedá kotvy. Byť na rozdíl od Sama nemizí do zapomnění na africký kontinent, leč žene se před kamery televizních štábů.

Z poctivého fleku vězeňského psychologa se nalodí na kocábku zvanou ABL, posléze přejmenovanou na Věci veřejné, a vpluje do rozbouřených politických vod. Sám to po nástupu do funkce šéfa tuzemského školství Právu vysvětlil slovy: „Mně by bylo hůř v bahnitém rybníku než v Niagaře, kde vám létají dvoumetrové vlny přes hlavu.“

            Na školství neboli ministerstvu bezedných propadel, co vysávají miliardy, však šéfuje zbrkle. Propadla chce sice zasypat rušením 17 školských ústavů. Tím ale proti sobě jen poštve úředníky a „skupiny“ dosud se přiživující na tzv. národních projektech, přičemž sám šije paradoxně horkou jehlou nové: OKNO (za půl miliardy), SPORT (za 650 miliónů) a tak dále.

            Přicházejí další rány: personální chaos, seminárka, již píše za šéfku kabinetu sám o sobě, statisícové odměny úředníkům, kteří dnes v resortu již nepracují (Bátora). Problémy přehlušuje Dobeš vlastní živelností, poutavou pro média. Vymýšlí pro školáky Pohár ministra školství.

            Vaz dosud chráněný prezidentem mu začne lámat až názor, že nic lépe na světě nefunguje než privátní firma. Jeho snaha změnit univerzity ve společnosti ovládané politiky a zástupci průmyslové lobby („manažery“) proti němu totiž staví akademickou obec.

            Popírá, že by s akademiky nejednal. Na petice a demonstrace nereaguje. Ví však už, že mu teče do bot. Ustupuje proto od školného, jež má de facto studentskými půjčkami ozdravovat banky, a přichází se staronovým návrhem na semestrální zápisné dva tisíce korun.

            Nastává však další zemětřesení. Práva v Plzni končí a Brusel Dobešovi hrozí, že mu stopne proplácení 53 miliard korun z eurodotací. Ministr zapře před novináři dopis z Unie, v němž komisaři varují, že jeho projekty OKNO a spol. jsou korupční.

            Ke kritice Dobeše se ihned přidává TOP 09. Jestliže by k zastavení čerpání došlo, miliardové projekty, jakými jsou i státní maturity, by zaplatili pouze naši daňoví poplatníci.

            Pro státní kasu by to byla v době krize další rána. Kvůli problémům s čerpáním eurofondů se už loni totiž prohloubil schodek rozpočtu z plánovaných 135 na 143 miliard.

            Černou tečkou za dosavadní Dobešovou ministerskou kariérou je pak zpráva OECD. Úpadek schopností českých školáků patří podle ní k nejvážnějším mezi vyspělými zeměmi. A chystané srovnávací zkoušky v pátých a devátých ročnících ZŠ jsou velmi rizikové. Ministr studii opět popírá.

            Jako by měl pocit, že když Sam dokáže stát před živým lvem a hledět mu do očí, pak i on dokáže tlaku reality, médií, VŠ i studentů odolat. Jenže jeho problém netkví v překonávání sebe sama, ale v tom, že mu – na rozdíl od Sama Liona – pouze srostla zadnice s ministerskou židlí.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:00

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze