Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Lékařství se nejlépe studuje v Motole

Lékařství se nejlépe studuje v Motole

9.2.2012    Hospodářské noviny    Strana 16    Příloha - Nejlepší vysoké školy, autor: JAM       


MEDICÍNA

Vítězem letošního medicínského žebříčku je 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, která sídlí v prostorách pražské nemocnice v Motole.

            Tato škola posílá nejvíce pedagogů na pracovní stáže do zahraničí, má nejpřísnější přijímací zkoušky a získala nejvíce bodů ve vědě. Nadprůměrná je i v počtu doktorandů.

            Druhé místo obsadil loňský vítěz – 3. lékařská fakulta UK v Praze. O třetí a čtvrté místo se jen s minimálním bodovým rozdílem dělí 1. lékařská fakulta UK v Praze a Lékařská fakulta Masarykovy univerzity v Brně.

            HN letos porovnávaly devět lékařských fakult včetně té na Ostravské univerzitě, která vznikla teprve v roce 2010. Ta se umístila na posledním místě, ale vzhledem k jejímu mládí je logické, že za již zavedenými školami v mnoha ukazatelích pokulhává.

Nejvyšší šanci dává 1. LF UK Studium lékařství je velmi žádané, není však pro každého. K přijímacím zkouškám na devět porovnávaných lékařských fakult se loni dostavilo skoro 14 tisíc lidí. Náročné přijímací zkoušky složily jen čtyři tisíce uchazečů.

            Vůbec nejpřísnější síto nastavili na vítězné 2. LF UK. Škola akceptuje jen 13 procent zájemců. Brněnská lékařská fakulta přijímá 22 procent přihlášených, ostravská 26 procent.

            Nejvyšší šanci na přijetí dává 1. LF UK – skoro 49 procent. Lékařská fakulta UK v Hradci Králové rozesílá dopis o přijetí čtyřem uchazečům z deseti těch, co přišli ke zkouškám.

            HN při sestavování žebříčků berou v potaz i to, kolik přijatých se skutečně zapíše do prvního ročníku. Vypovídá to o prestiži fakulty – nakolik ji uchazeč sám pro sebe postavil na první místo a nakolik šlo spíše o záchrannou variantu.

            Ze všech devíti porovnávaných škol má nejlepší poměr přijatých / skutečně zapsaných Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Studovat tu reálně začne 84 procent přijatých. Druhý nejlepší poměr má vítězná 2. LF UK, kam se zapíše 77 procent přijatých. Například na 3. LF UK a na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci si studijní index vyzvedne jen kolem poloviny přijatých uchazečů.


Do ciziny nejlépe z Brna Největší šanci na studijní výjezd do zahraničí mají budoucí lékaři z Brna. Loni jich alespoň semestr na vysoké škole v cizině strávilo pět procent. Z 1. lékařské fakulty UK vyjela čtyři procenta studentů. 2. LF UK a 3. LF UK vyslaly podobně kolem tří procent, z Olomouce se studijně za hranice podívalo něco málo přes dvě procenta studentů.

            Zkušenost se zahraničním akademickým prostředím však není důležitá jen pro studenty, ale také pro ty, kteří je během šesti let studia nejvíce ovlivňují – pro učitele. Nejvíce pedagogů vysílá do zahraničí vítězná 2. LF UK a Univerzita obrany. Z těchto škol loni na alespoň čtyřtýdenní souvislý pobyt na zahraniční vysokou školu nebo výzkumné pracoviště vycestovalo téměř sedm procent akademiků.

            HN zjišťují i to, kolik zahraničních studentů na jednotlivých lékařských fakultách studuje. I to vypovídá o prestiži školy – jak je atraktivní pro posluchače z ciziny. Nejlepší jsou v tomto ohledu Lékařská fakulta UK v Hradci Králové a 3. LF UK v Praze. Ve vědě je nejlepší 2. LF UK Nejvíce studentů v doktorských programech má Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany – více než 50 procent. Na vítězné 2. LF UK je to 42 procent. Nejméně doktorandů – pod deset procent – mají na nové lékařské fakultě v Ostravě.

            Oběma letošním vítězům – 2. LF UK a 3. LF UK – pomohl k dobrému umístění i jejich výsledek v kategorii Věda a výzkum. Každá z těchto škol získala za vědu po osmi bodech.

            HN lékařské fakulty porovnávaly podle jejich takzvaného citačního indexu – tedy nakolik jsou práce akademiků citované dalšími vědci. Zjišťovali jsme také počet bodů za vědecké práce, jak je spočítala Rada vlády pro vědu a výzkum za rok 2010.

            1. LF UK si ve vědě „vybojovala“ šest bodů. Lékařské fakulty v Brně, Olomouci a na UK v Hradci Králové získaly po pěti bodech.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:58

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze