Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Matematicko-fyzikální fakulta: jednoznačný vítěz

Matematicko-fyzikální fakulta: jednoznačný vítěz

9.2.2012    Hospodářské noviny    Strana 4    Příloha - Nejlepší vysoké školy, JAM 

INFORMATIKA


Málokterá škola napříč všemi letos hodnocenými obory vyhrála tak přesvědčivě jako Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy.


            Pražský „Matfyz“ v informatice porazil konkurenci jedenácti dalších fakult. Nadprůměrný je téměř ve všem, ať už se to týká vědeckých výsledků, podílu doktorandů nebo šance pedagogů a studentů vyjet do ciziny.


            Alespoň jeden pracovní týden na zahraniční univerzitě nebo výzkumném pracovišti loni strávilo všech 344 akademiků, kteří zde působí. Někteří vyjeli i opakovaně.


            Nejméně semestr studia v cizině pak absolvovalo 22 procent budoucích informatiků Matematicko-fyzikální fakulty. To je zdaleka nejvíce nejen z obdobných škol, ale úplně všech 71 fakult, které HN letos srovnávaly. Plzeň je druhá Na druhém místě skončila s osmibodovým odstupem Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni (FAV ZČU) .


            Tato škola vyslala do ciziny na alespoň jeden semestr 2,4 procenta studentů. Nejméně týden pracovně v zahraničí strávilo 58 procent zdejších pedagogů a vědců. Plzeňská informatika má také nejvíce doktorandů ze všech – přes 15 procent z celkového počtu studentů.


            Sdílené třetí a čtvrté místo letos patří Fakultě informatiky Masarykovy univerzity v Brně a Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze. Tyto školy od sebe dělí rozdíl pouhé desetiny bodu. Na ČVUT jezdí nejvíce zahraničních studentů na krátkodobý pobyt ze všech srovnávaných škol. To do jisté míry vypovídá o prestiži fakulty – jak je atraktivní pro studenty z ciziny.


            Brněnská informatika, která se loni srovnání HN odmítla zúčastnit, je zase po „Matfyzu“ spolu s FAV ZČU nejlepší ve vědě – získala 10,5 bodu.


            Poslední místo letos patří Fakultě informačních technologií ČVUT v Praze (FIT ČVUT). Tato škola však vznikla teprve v roce 2009, nemá ještě ani první absolventy, a tak je jasné, že v mnoha kritériích pokulhává. Předposlední místo obsadila Fakulta informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové.


VŠE je nejpřísnější Ze dvanácti letos porovnávaných škol nabízejících studium informatiky má nejpřísnější přijímací řízení Fakulta informatiky a statistiky VŠE v Praze. Vezme jen 49 procent přihlášených. Vítězný „Matfyz“ bere 58 procent těch, kdo zaslali přihlášku. Nejjednodušší cesta pak vede na do Plzně – FAV ZČU ke studiu přijímá 9 z 10 uchazečů. Fakulta elektrotechnická ČVUT rozesílá dopis o přijetí 85 procentům přihlášených, na Fakultě informatiky a managementu Univerzity v Hradci Králové je to 84 procent. Brněnská Fakulta informatiky přijímá 64 procent přihlášených.


            HN letos do srovnání škol poprvé zařadily i otázku počtu studentů na jednoho učitele. Podíl napoví, nakolik je fakulta „velkovýrobnou“ a nakolik nabízí individuální přístup.


            Vůbec nejméně studentů na pedagoga připadá na „Matfyzu“ – statisticky jen necelí čtyři žáci na jednoho pedagoga. Na druhé FAV ZČU a Fakultě informatiky, mechatroniky a mezioborových studií Technické univerzity v Liberci je to kolem pěti studentů na učitele. Největší podíl mají na informatické fakultě VŠE – 48 posluchačů na jednoho akademika.


Vysoké nástupní platy Budoucí vysokoškolsky vzdělaní informatici a programátoři se nemusí bát o své uplatnění. Tuzemský pracovní trh jimi stále není nasycen. A pokud se čerstvý bakalář nebo magistr při přijímacím pohovoru ve firmě může prokázat i nějakou praxí během studia, personalisté jsou nadšeni.


            Nástupní platy jsou u IT oproti jiným odvětvím nadprůměrné. Například čerství absolventi brněnské Fakulty informatiky dostanou nástupní plat více než 29 tisíc. Po dvou letech už berou v průměru skoro 35 tisíc.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:58

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze