Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Univerzita Karlova vzala VŠE primát v ekonomii

Univerzita Karlova vzala VŠE primát v ekonomii

9.2.2012    Hospodářské noviny, Strana 1, Titulní strana, autor: Jana Machálková       

HN představují žebříček nejlepších vysokých škol v devíti žádaných oborech

Nejlepší ekonomickou vysokou školou v České republice je Institut ekonomických studií na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze (IES). Tato škola vede letošní žebříček 17 ekonomických fakult, tak jak jej na základě deseti kritérií sestavily Hospodářské noviny.

            IES připravil o loňský primát Národohospodářskou fakultu VŠE v Praze. Jde o jednu z nejdůležitějších změn v letošním hodnocení vysokých škol, které HN provedly už popáté. Ekonomie je největším hodnoceným oborem.

            V letošním srovnání HN porovnávaly 71 fakult v devíti žádaných oborech – kromě ekonomie také například v informatice, medicíně nebo psychologii. Tento žebříček představuje hlavně inspiraci pro uchazeče o vysokoškolské studium. Poslední únorový den vyprší termín pro podání přihlášek.

            Fakulty jsou hodnoceny například podle toho, kolik studentů vysílají na zahraniční stáže. V tom je IES mezi ekonomickými fakultami druhý nejlepší. K vítězství mu pomohly i jeho vědecké výsledky, má také nejvíce doktorandů. Dalším kritériem je třeba šance na přijetí. Hodnotil se i počet studentů na učitele – v tom patří mezi nejpříznivější architektura na VŠUP v Praze.

            Ke změně na první příčce letos došlo také v chemii. Novým lídrem tohoto žebříčku je Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci, která porazila konkurenci dalších pěti škol včetně celé pražské VŠCHT.

            Nového vítěze má i pořadí škol v psychologii. Poprvé v pětileté historii žebříčků HN tuto příčku neobhájila Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně – letos se zařadila až na druhé místo za Filozofickou fakultu UK v Praze.

            Právě Univerzita Karlova letošní žebříček ovládla – první místo její fakulty obsadily celkem pětkrát (jedno dělené). Brněnská Masarykova univerzita oproti loňsku ztratila, ale prvenství v prestižní kategorii práv se jí podařilo uhájit.

            Žádné oficiální srovnání vysokých škol v Česku neexistuje. To kritizuje například vládní poradní orgán NERV – podle jeho člena pro oblast vzdělávání Daniela Münicha přitom stát má už nyní v matrikách dost informací k tomu, aby mohl univerzity hodnotit. „Nemyslím, že by stát měl sám sestavovat nějaký žebříček. Měla by ale vzniknout internetová stránka, kde by si kdokoliv – studenti, uchazeči, novináři nebo pedagogové – mohl na základě různých kritérií sestavit vlastní pořadí,“ doporučuje Münich. Podobně to funguje například ve Velké Británii nebo v Německu.

            České ministerstvo školství však zatím nic takového nechystá – momentálně řeší spíš problém se vzbouřenými akademiky kvůli novele vysokoškolského zákona.




***




Nejlepší fakulty pro studium vybraných oborů


Ekonomie Fakulta sociálních věd UK (Praha)


Právo Právnická fakulta MU (Brno)


Strojírenství Fakulta strojního inženýrství VUT (Brno)


Informatika Matematickofyzikální fakulta UK (Praha)


Medicína 2. lékařská fakulta UK (Praha)


Sociologie Fakulta sociálních studií MU (Brno)


Filozofická fakulta UK (Praha)


Architektura Vysoká škola uměleckoprůmyslová (Praha)


Chemie Přírodovědecká fakulta UP (Olomouc)


Psychologie Filozofická fakulta UK (Praha)




zdroj: žebříček hn pro Rok 2012

Více dnes v příloze Nejlepší vysoké školy




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:58

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze