Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Veřejné VŠ při zaměstnání zatím zdarma

Veřejné VŠ při zaměstnání zatím zdarma

10.2.2012 | Rubrika: Studium | Strana: 14 | Autor: (map) Téma: Fakulta humanitních studií



Školné na veřejných vysokých školách v maximální výši 20 tisíc korun ročně se má platit od akademického roku 2013/14.

Ministr školství Josef Dobeš (VV) chce nyní sice s premiérem Petrem Nečasem (ODS) projednat „změkčující návrh“ na zavedení „pouhého“ zápisného ve výši dvou tisíc korun semestrálně, ale naráží na tvrdý odpor koaličních stran.

Pokud chcete studovat veřejnou VŠ při zaměstnání – zde je nutno dodat poprvé –, máte tak možná od letošního podzimu poslední možnost, kdy nebudete, na rozdíl od soukromých institutů, za vzdělání platit.

Chcete-li dálkově studovat druhou VŠ, platíte ročně většinou poplatek kolem tří tisíc korun v případě, že jste tu první zdárně dokončili. Při nedokončení první VŠ, například po dvou letech, jsou při studiu té druhé poplatky vyšší poté, kdy přesáhnete v součtu pět let studia.

Nejlepší je využít možností takzvaného kombinovaného studia, které dnes v bakalářských a v navazujících magisterských programech nabízí téměř každá veřejná vysoká škola. Ale pozor! Kombinované studium není žádná legrace.

Nejprve musíte zvládnout přijímací řízení, poté stejný rozsah učiva jako posluchači denního studia, nato bojujete u zkoušek a zápočtů, přitom však do školy chodíte jednou či dvakrát do měsíce.

Vyžaduje pevnou vůli

„Studium při práci vyžaduje zejména každodenní zocelování pevné vůle, díky které jsem usedala každý večer po práci a o víkendech k počítači a zpracovávala úkoly do školy nebo se učila na zkoušky,“ řekla Právu Tereza Javůrková, která vystudovala Fakultu humanitních studií UK.

Podle ní je kombinované studium založeno především na samostudiu. Od školy jste totiž odtrženější, máte relativně menší možnost kontaktu s učiteli. Pomocníkem jsou pro vás speciální skripta, takzvané distanční obory, které školy vypracovávají speciálně pro „dálkaře“, a hlavně internet.

Elektronicky zpřístupněné informační systémy či webové stránky fakult vám často umožní zápisy do kurzů online. Jejich prostřednictvím dále odevzdáte seminární práce, stahujete si potřebné materiály a povinnou literaturu ke kurzům, v digitalizované podobě můžete leckde nalézt i audiovizuální záznamy z přednášek. „Tento způsob se dá nazvat elearningem. Naše škola v této formě připravuje rovněž některé semináře. Kurz běží na serveru naší univerzity a student komunikuje s programem prostřednictvím internetového prohlížeče,“ řekla Právu Ivana Veselá z Univerzity Pardubice.


Přijímací řízení


Na Univerzitě Pardubice, konkrétně na fakultě ekonomickosprávní, nabízejí kombinovanou formu bakalářského studia ve studijních programech Hospodářská politika a správa, Ekonomika a management a Systémové inženýrství a informatika.

„Loni se do těchto programů hlásilo zhruba 3463 uchazečů. Do prvního bakalářského ročníku jich nastoupilo 797, do kombinované, tedy dálkové formy pak 300. Přijímací zkoušky se vždy dělají z matematiky a z cizího jazyka,“ dodává Veselá s tím, že přijímačky se dělají formou testu obecných studijních předpokladů od společnosti Scio. Hlásit se lze do 28. února.

Na většině škol bývá předpokladem pro přijetí také požadavek nastudovat určité penzum odborné literatury. U navazujících magisterských oborů je při ústní části přijímaček hodnocena kvalita a relevance vaší bakalářské práce a další předpoklady ke studiu zvoleného oboru. Některé školy přihlížejí i k dosavadní odborné praxi v daném oboru.


Školné na soukromých institutech kolem 45 tisíc ročně


Mnoho lidí, kteří chtějí studovat VŠ při zaměstnání, využívá také široké nabídky oborů kombinovaného studia, které se vyučují na soukromých VŠ.

Organizace studia bývá založena na soustředěních, skupinových a individuálních konzultacích, řízeném individuálním studiu a na elektronické komunikaci studenta se školou. Soustředění bývají organizována s přihlédnutím k možnostem a požadavkům studentů, a to nejčastěji o víkendech.

Ceny za kombinované studium na soukromých VŠ se ročně pohybují většinou kolem 45 tisíc korun. „Na Metropolitní univerzitě Praha se platí ročně 46 tisíc,“ řekl Právu pracující student Lukáš Macháček.


***


Chcete-li dálkově studovat druhou VŠ, platíte ročně většinou poplatek kolem tří tisíc korun v případě, že jste tu první zdárně dokončili





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:59

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze