Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Dobeš nás potopí, obávají se studenti

Dobeš nás potopí, obávají se studenti

10.2.2012, Rubrika: Jižní Morava, Strana: 2, Autor: VERONIKA HORÁKOVÁ, Téma: Univerzita Karlova



Brno – Studenti vysokých škol v protestech přitvrdí. Nelíbí se jim ministerské návrhy reformy vysokého školství. Už minulý týden vyšlo do brněnských ulic přes tisíc mladých. Poslali dopis ministrovi školství Josefu Dobešovi, který na něj nereagoval. Poslední únorový týden proto bude protestní. Studenti jej pojmenovali Noc univerzit.

„Otevřeme školy všem zájemcům. Uspořádáme kulturní a informační akce. Znovu vyjdeme do ulic. Očekáváme masovou účast,“ prohlásil zástupce studentů Masarykovy univerzity Pavel Troubil.

Akce se zúčastní všechny brněnské univerzity. Spolupracují se školami v Praze, Hradci Králové a Zlíně, které se do protestního týdne také zapojí.

Otevření fakult mají studenti podle Adama Felixe z pražské Karlovy univerzity přislíbené. „Jednáme s děkany. Všichni nám většinou vyjadřují podporu,“ řekl Felix.

Dodal, že studenti chtějí otevřením fakult ukázat, jak školy fungují. „Máme zajištěné přednášky o připravované reformě školství i našich záměrech,“ poznamenal.

Studenti společně vydali prohlášení, v němž se ostře pustili do ministra. Představili je ve středu na Masarykově univerzitě. „Dobeš nás chce uplatit odložením školného. My se ale nenecháme odradit. Trváme na svých požadavcích,“ uvedli v prohlášení zástupci studentských komor vysokých škol.

Vzkázali předsedovi vlády Petru Nečasovi, aby vyzval Dobeše zahájit jednání s akademickými senáty. „Oba návrhy zákona jsou špatné. Nadále trváme na jejich stažení. Chceme jednat o jejich podobě,“ uvedli studenti.

O Dobešovi řekli, že se ve svých prohlášeních chová jako kapitán Titaniku, který změní historii a potápějící se loď zachrání. „Jestli se ale nevzbouříme, potopí nás ke dnu,“ podotkl Troubil. Studenti upozornili, že pokud ministerstvo jejich požadavky nevyslyší, uspořádají navíc společnou celorepublikovou demonstraci.

Brněnští studenti vyšli protestovat do ulic minulou středu. Nesli transparenty a vezli pluh. Křičeli, že se sebou nenechají orat. Prošli kolem devíti fakult a pochod zakončili na právnické, kde uspořádali debatu.

Posluchačům se nelíbí posílení pravomocí rady školy na úkor akademického senátu či snížení počtu jeho členů. „Výrazně se tím zvýší politický vliv na chod vysokých škol,“ uvedli zástupci akademických senátů brněnských škol v dopise ministrovi.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:59

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze