Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Dobeš stále ve formě

Dobeš stále ve formě

9.2.2012    Právo    Strana 6    Publicistika, autor: Jan Keller       

Nutnost zavést na veřejných vysokých školách placení školného byla až dosud zdůvodňována potřebou vylepšit finanční bilanci těchto škol. Od začátku to nebyla pravda. Vláda totiž zároveň snižuje přísun peněz vysokým školám takovým způsobem, že ani školné ve výši deset tisíc korun za semestr by to nezachránilo. Nyní tedy ministr Josef Dobeš navrhuje snížit poplatky studentů na pouhou pětinu, na dva tisíce zápisného za semestr. Neúspěšně to navrhoval už jednou. Od té doby opět zapomněl, že studenti se nezapisují po semestrech, ale to je jenom taková drobnost.

            V uplynulých dnech ministr školství opakovaně vysvětloval, že školné se musí zavést proto, aby na studenty veřejných škol nedoplácely paní prodavačky, pokrývači a matky dětí, které na těchto školách nestudují.

            Nyní tedy couvá a v první linii obětuje právě ty, kterých se tak dramaticky ještě minulý týden zastával. Symbolické zápisné, které navrhuje, daňovému poplatníku rozhodně neuleví.

Naštěstí však prodavačky, pokrývači a matky početných rodin nikdy v Dobešovi svého zastánce neměli. Prostě si je jen tak vybral jako stážisty do své hry za udržení židle, kterou má snad přišitou k zadku. Odhaduji, že populismem trpí až devět z deseti veverek. A ministr školství má v tomto směru hodně chabou imunitu.

            Právě v návalu populismu zapomněl, že lidé bez vysokoškolského vzdělání vůbec nepřispívají jen na školy, kde se školné neplatí. Pokud by se podíval na webové stránky svého vlastního ministerstva, určitě by mu neuniklo, že prodavačky, pokrývači a další lidé práce přispívají i těm, kdo v oblasti vzdělávání výnosně podnikají.

            Tuto informaci by našel v kolonce Normativy soukromých škol na rok 2012. Majitelé vyšších odborných škol poskytujících na soukromé bázi pomaturitní vzdělání dostávají od státu na každého studenta příspěvky, které by jim leckterá VŠ mohla závidět. To přesto, že jejich studenti platí poměrně vysoké poplatky.

            Nekomentuji, zda je to dobře, anebo špatně. Pouze konstatuji, že Dobešovo popouzení veřejnosti proti studentům veřejných vysokých škol je postaveno na neznalosti, pokud ne přímo na zatajování faktů.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:59

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze