Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Mají vysokoškolští studenti platit za studium?

Mají vysokoškolští studenti platit za studium?

2.2.2012    Brněnský deník    Strana 10    U nás doma,autor:  Lubor Vítek       


Nejsem zastáncem ani odpůrcem školného. Myslím, že rozumným řešením by bylo zavedení relativně vysokého zápisného.


Vysokoškolští studenti vyšli v Brně do ulic, aby protestovali proti návrhu zákona o vysokých školách. Proto se nabízí řada úvah.


            Naplňuje vysokoškolské vzdělání pouze touhu studentů získat vysokoškolský titul a poté díky studiu nepřiměřeně vysoký plat? Neměli by si tedy studium sami platit? Nebo je tento názor pouze výsledkem primitivního pohledu na věc? Je vzdělání, a vysokoškolské zvlášť, soukromou záležitostí studentů, nebo záležitostí celé společnosti, která se nachází na poměrně vysoké ekonomické a snad i sociální úrovni?Kdo z těch, kteří považují studium za soukromý luxus skupiny vyvolených, je ochoten nechat si odstranit slepé střevo raději šamanem z pralesa nebo dle návodu z internetu než vystudovaným lékařem? Kdo chce jíst jen hrách a kroupy a obranu státu založit na použití vozové hradby? Odpověď je jednoznačná: Nikdo. Proces vzdělání od základního po vysokoškolské a postgraduální je v současnosti ekonomickou nutností, a tudíž i společenskou potřebou.


Daně na školství


Proto nechci, aby část mých daní šla na stavbu fotbalového stadionu pro profesionály nebo na ohňostroj na Brněnské přehradě či na Špilberku. Ale budu rád, půjde­li velká část mnou placených daní na školství. Nejsem zastáncem ani odpůrcem školného. Myslím však, že rozumným řešením by bylo zavedení relativně vysokého zápisného, které by bylo z větší části studentům, kteří plní své povinnosti, diferencovaně vráceno. Tento způsob by byl rozhodně motivační a odradil by od studia ty, kteří sami dobře vědí, že jejich studijní předpoklady jsou chabé.


            Univerzitní vzdělání je finančně velmi náročné jak pro školu, tak pro studenty. Výdaje na pětileté studium v současné době představují částku značně převyšující jeden milion korun. Vezměme v úvahu například absenci platu, jízdné, ubytování, stravu, učebnice a další výdaje.


            Proto další finanční zatěžování studentů zvláště z ekonomicky slabších rodin považuji za scestné a škodlivé jak materiálně, tak především morálně.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:55

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze