Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Akademici se bojí i přílepkové pomsty

Akademici se bojí i přílepkové pomsty

2.2.2012    Lidové noviny    Strana 4    Domov, autor:  MILOŠ ŠENKÝŘ       


Skončilo zkouškové období, proti reformě se houfují i studenti mimo Prahu. V Brně jich více než tisícovka vyšla do ulic


BRNO/PRAHA Reforma vysokých škol možná skončí pod stolem, ale univerzitám hrozí ještě větší riziko. Část poslanců se může pokusit omezit pravomoci škol formou přílepku k některému dalšímu zákonu. Naznačil to včera před studenty jako jeden z možných směrů vývoje rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.


            Ohnisko studentského odporu proti návrhu reforem vysokého školství včerejškem naplno vzplálo také v Brně. Jméno ministra školství Josefa Dobeše odpoledne nelichotivě skandoval více než tisícihlavý dav studentů v ulicích, nesli ho na transparentech a poté znělo i přeplněnou aulou Masarykovy univerzity. Tam se studenti šesti univerzit rozhodli diskutovat s lidmi, kteří se reformám věnují.


            Rektor Bek při té příležitosti poznamenal, že i kdyby navrhované změny neprošly, také současný vysokoškolský zákon lze snadno - vložením několika slov - změnit přílepkem k jinému zákonu v neprospěch současných akademických svobod. „Musíme sledovat i tuto možnost,“ naznačil.


            Brněnští studenti tvrdí, že jejich argumenty zatím ministerstvo ignoruje. I proto do čela průvodu dali masku Dobeše a několik jich táhlo pluh. „Chceme diskutovat. Ne být pouze zapřaženi a slepě kráčet vpřed,“ komentoval to Jan Záhora z Mendelovy univerzity.


V Brně je to první tak široký protest, argumenty zatím vznášeli především rektoři a akademické senáty. Spojení studentů je výjimečné v tom, že vminulosti se obtížně domlouvali i na některých společných akcích. „Tohle nás dává dohromady. I když třeba na školné můžeme mít rozdílné názory, vadí nám hlavně způsob, jakým to vše vzniká,“ řekla LN Hana Landová z Veterinární a farmaceutické univerzity.


            Dlouholetý předseda akademického senátu Masarykovy univerzity, právník Filip Křepelka, přitom připomenul, že samotný záměr obsahuje už sám o sobě rozpory, je nesourodý a v mnoha ohledech nesmyslný. „Náš ministr školství nic nedotáhne do konce,“ dodal.


            Hlavními důvody protestů je oslabení úloh akademických senátů a větší otevření škol politickým a komerčním vlivům, ale také forma přijetí. V následujících dnech chtějí oponenti Dobešových plánů sestavit protestní petici.


            Demonstrující včera získali podporu v koaliční TOP 09. Ta jednala se zástupci studentské komory Rady vysokých škol a shodli se na nejednoznačném výkladu ministerských plánů. „Sice představuje reformní zákony, ale bez jasné představy o tom, jak by školství mělo vypadat po reformě. To je velmi znejisťující,“ uvedl v tiskové zprávě předseda komory Miroslav Jašurek. Za takových okolností poslankyně a školská garantka TOP 09 Anna Putnová oznámila, že chtějí najít „změny vysokými školami akceptovatelné a podporovatelné“.








Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:55

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze