Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Nejlepší právníci jsou z Prahy

Nejlepší právníci jsou z Prahy

2.2.2012    Ekonom    Strana 50    Téma právník roku 2011, autor:   Tomáš Hülle       


Anketa Právník roku předala ceny zejména za celoživotní úspěch. Chybí jí však aktuálnost.


Největší společenská událost pro právníky proběhla minulý pátek v Brně, kde se rozdávala ocenění v rámci ankety Právník roku 2011. Avšak kdo z nich byl loni nejvýznamnější, neřekla. Ve srovnání se žebříčky advokátních kanceláří se totiž nejedná o byznysovou událost. Nasvědčují tomu i vítězové, kteří většinou mají jen málo společného s podnikáním v advokacii. Patří často mezi akademiky, soudce či úředníky. Potvrzuje to i Robert Pelikán, partner advokátní kanceláře Vrána & Pelikán. „Soutěž mne nezajímá. Tato země není velká, takže všichni dokážeme v jednotlivých oborech vyjmenovat významné odborníky,“ říká.


            Zhodnotí-li se letošní výběr poroty, tak se rozhodně nedá hovořit o tom, že by se jednalo o Právníky roku 2011. Stačí si důkladně pročíst už jen pouhé odůvodnění České advokátní komory. S výjimkou bývalého profesora Západočeské univerzity Karla Eliáše a soudce v kauze Berdychova gangu Petra France totiž ostatní dostali ceny spíše za své celoživotní dílo. Jen obtížně se hledají souvislosti s právě ukončeným rokem. Ani Franc navíc v roce 2011 nebyl nejvyhledávanější osobností, byť je kolegy právníky za svou činnost mimořádně chválen.


            Významně na očích se v posledním roce pohybovali zcela jiní lidé - nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman čistící z Brna korupční prostředí na státním zastupitelství nebo Robert Fremr, který zasedl na konci roku jako soudce Mezinárodního trestního soudu. Ceněna je ale i předsedkyně Iva Brožová za změny a modernizaci Nejvyššího soudu nebo v posledním roce hyperaktivní ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. V komerční oblasti je to pak třeba Bohumil Havel, který se autorsky podílel na několika významných zákonech, včetně vyřešení problému souběhu funkcí.


Byznys jde stranou „Jedná se spíše o ocenění za celoživotní práci, vazba na konkrétní rok nehraje roli,“ dodává například Lukáš Jansa, partner advokátní kanceláře Jansa Mokrý Otevřel. O to více lze však kvitovat právě volbu Karla Eliáše, který byl i tak loni zřejmě nejvýznamnější osobností. Hned na počátku roku se snažil zachránit Právnickou fakultu Západočeské univerzity, po volbě nového děkana byl ale nucen odejít. O pár měsíců později oznámil svůj plán na založení soukromé právnické fakulty v Česku, který nyní posuzuje akreditační komise. (Viz též Lidé si budou muset... na str. 52.) Podle informací týdeníku Ekonom, který je mediálním partnerem ankety, se do projektu zapojí několik významných osobností právnického světa. Pozitivně se dá hodnotit i volba Petra France, jenž vedl například proces proti Berdychovu gangu, tedy policejní mafii vydírající podnikatele.


            Zajímavou kategorií letos opět byla „Pro bono“. Ta vznikla až v roce 2009 a v Česku stále není mnoho aspirantů na její získání. Je o dlouhodobé a systematické pomoci lidem, kteří si z finančních důvodů nemohou právníky dovolit. Právní služby se takto poskytují zcela zdarma nebo za významně snížený tarif. Tato praxe je běžná ve Spojených státech či Británii.


Mnoho právníků v těchto zemích věnuje část svého času na dobré účely. Robert Cholenský, který ji letos získal, ovšem kromě poskytování právních služeb tímto způsobem úspěšně působí i jako mediátor.


            Po vzniku soutěže Právnická firma firma roku se v soutěži Právník roku postupně přestávají umisťovat byznysoví právníci. Jediným oceněným právníkem orientovaným na byznys je Martin Šolc z kanceláře Kocián Šolc Balaštík. Cenu získal logicky v oboru obchodního práva. Šolc také figuroval více než deset let v představenstvu České advokátní komory jako jeden z mála zástupců velkých kanceláří. Zbytek představenstva je dlouhodobě tvořen zejména advokáty z menších kanceláří.


Šolc patří mezi generaci nejstarších a nejzkušenějších porevolučních komerčních právníků v Česku.


            Kandidáty vybírá odborná veřejnost a z nich pak zvolí vítěze komise složená ze zástupců nejvýznamnějších právnických profesí. Letos přišlo celkem 208 návrhů. Vyhlašuje se deset hlavních kategorií a v každé jen jeden vítěz. Výjimkou je kategorie Talent roku, která oceňuje za povedený autorský počin a v níž jsou vyhlášeni tři mladí právníci. „Výsledek je velmi subjektivní, ale i tak pro mne neznamená, že bych si měl některé osoby vážit více či méně,“ popisuje svůj přístup Stanislav Servus, partner kanceláře Dvořák & spol.


Spíše pamětní medaile Ocenění je sice nesmírně zajímavé, protože ukazuje na dlouhodobě uznávané právníky, ale spíše se podobá jakémusi rozdávání různých pamětních medailí. I proto je jasné, že vyhlašování výsledků není pro většinu účastníků to nejpodstatnější.


Nejdůležitější je v podstatě příležitost pro setkání s kolegy a možnosti neformálně si promluvit.


            I když letošní setkání více než dvou tisíc právníků se uskutečnilo v Brně, u posledního ročníku lze zaznamenat, že se proměnil ve významné prosazení osobností z hlavního města Prahy.


Pouze soudce Ústavního soudu ČR Jan Musil, Petr Franc nebo již zmíněný Robert Cholenský jsou spojeni s jinými regiony. V minulých ročnících přitom byla alespoň polovina vítězů ze zbytku republiky.


Složení komise


Martin Vychopeň (předseda České advokátní komory) Tomáš Lichovník (prezident Soudcovské unie ČR) Martin Foukal (prezident Notářské komory ČR) Lenka Bradáčová (prezidentka Unie státních zástupců ČR) Filip Melzer (náměstek ministra spravedlnosti ČR pro sekci justiční) Jana Tvrdková (prezidentka Exekutorské komory ČR) Marie Brejchová (prezidentka Unie podnikových právníků ČR) Miroslav Chochola (předseda představenstva Eprávo.cz)


Letos komise vybírala z 208 navržených kandidátů.


Občanské právo Miroslav Zedníček emeritní profesor Právnické fakulty Univerzity Karlovy Důvod ocenění: Publikace v oblasti kanonického práva. Zajímavost: Jako advokát nepožaduje od roku 1995 odměny od klientů.


Trestní právo Petr Franc předseda Okresního soudu v Kutné Hoře Důvod ocenění: Úspěšné řízení proti Berdychovu gangu. Zajímavost: Oceňován za udržování jasné linie trestního řízení.


Obchodní právo Martin Šolc partner kanceláře Kocián Šolc Balaštík Důvod ocenění: Dvacet let v čele úspěšné kanceláře. Zajímavost: Bývalý i současný funkcionář mnoha oborových organizací.


Správní právo Dušan Hendrych profesor Právnické fakulty UK Důvod ocenění: Reforma právnického vzdělávání v 90. letech. Zajímavost: Jeho učebnice „Správní právo“ má již sedm vydání.


Pracovní právo Věra Štangová proděkanka Právnické fakulty UK Důvod ocenění: Intenzivní přednášení a publikace v Česku i zahraničí. Zajímavost: Podílela se na novém zákoníku práce.


Právo duševního vlastnictví Jiří Macek soudce Vrchního soudu v Praze Důvod ocenění: Kvalitní rozhodování sporů. Zajímavost: Od roku 1977 rozhoduje jen obchodní spory. Ústavní právo, lidská práva Jan Musil soudce Ústavního soudu ČR Důvod ocenění: Lidská, odborná a mravní vyspělost při rozhodování a utváření judikatury. Zajímavost: Právo vyučuje už 44 let.


Talent roku (1. místo) Michal Majchrák advokát kanceláře Hasch & Partner Důvod ocenění: Práce „Hromadné vymáhání pohledávek - na pomezí práva, spravedlnosti a businessu“.


Talent roku (2. místo) Pavel Tůma soudce Okresního soudu Praha-západ Důvod ocenění: Práce „K problematice převoditelnosti majetkových autorských práv“.


Talent roku (3. místo) Simona Corradiniová advokátka Důvod ocenění: Práce „Rodina za plexisklem“, která se týká bezkontaktních návštěv rodin vězňů.


Ocenění Pro bono Robert Cholenský advokát Důvod ocenění: Pomoc klientům Ligy lidských práv. Zajímavost: Spoluautor zákona o mediaci.


Právnická síň slávy Karel Eliáš konzultant kanceláře PRK Partners Důvod ocenění: Dokončení občanského zákoníku. Zajímavost: Jeden z nejvlivnějších českých právníků.







Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:55

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze