Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vědecké centrum za 2,3 miliardy bude vyvíjet léky a náhradní tkáně

Vědecké centrum za 2,3 miliardy bude vyvíjet léky a náhradní tkáně

2.2.2012    Mladá fronta DNES    Strana 4    Z domova, autor:   (ČTK)       


PRAHA Ministerstvo školství posvětilo vznik biomedicínského centra Biocev. To má vyrůst do dvou let ve Vestci u Prahy za 2,3 miliardy korun z fondů EU.


            Úřad včera oznámil, že původní požadovaná dotace byla zkrácena o téměř 30 procent. Špičkové vědecké centrum je společným projektem Univerzity Karlovy a Akademie věd, chtějí sem přilákat i badatele ze zahraničí.


            Vědci v Biocevu se budou zabývat vývojem nových léčiv, zlepšením diagnostiky chorob, vývojem tkání pro poškozené orgány nebo vývojem přírodních antibiotik. „I přes téměř třicetiprocentní krácení požadované dotace se nám podařilo převést záměr do podoby reálného projektu, a to se zachováním vysoce kvalitních a navzájem propojených odborných programů,“ uvedl šéf Ústavu molekulární genetiky Václav Hořejší.


            Do konce tohoto roku by měla být zahájena výstavba, pak začne nábor vědců a nákup technologií. V plném provozu by tu mělo být zaměstnáno na 600 lidí. Kvalitní badatele by měl přilákat vysoký plat a pomoc s případným přestěhováním ze zahraničí.


            Kromě zavedených vědců by se měly v centru připravovat až dvě stovky mladých akademiků z univerzity.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:55

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze