Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vysoké školy asi získají možnost ovlivňovat obsah státní maturity

Vysoké školy asi získají možnost ovlivňovat obsah státní maturity

    Praha 31. ledna (ČTK), autor: mhm pba


Vysoké školy by mohly získat konkrétnější možnosti, jak ovlivňovat obsah státní maturity, aby její výsledky mohly využít pro přijímací řízení. Počítá s tím projekt PROLOG, tedy program logického propojení maturitní zkoušky s terciárním sektorem vzdělávání, který dnes jeho aktéři představili v Senátu. Program měl podporu zástupců ministerstva školství. Jeho financování ale ještě není zajištěno.


    Cílem projektu je uplatnit požadavky vysokých škol na úroveň vzdělávání na středních školách a na obsah maturitní zkoušky, uvedl při představení programu prorektor Vysokého učení technického v Brně Miloslav Švec. Projekt by měl podle něj analyzovat také využitelnost maturity pro potřeby vysokých škol nebo otázku propojení databází týkajících se maturity.


    Projekt počítá se vznikem oborových garantů, kteří budou odpovídat za formu a obsah testů v rámci společné části státní maturity. "Chceme maturitě dát přidanou hodnotu, aby její výsledky mohly využívat vysoké školy," uvedla děkanka Pedagogické fakulty Západočeské univerzity Jana Coufalová. Podotkla, že vysoké školy nebyly oficiálně přizvány ani k formování státní maturitní zkoušky, ani k přípravě středoškolských rámcových vzdělávacích programů.


    Ministerstvo školství podle vrchního ředitele sekce vzdělávání Martina Krejzy stojí o to, aby výsledky maturit byly jednoznačně zapracovány do přijímacích zkoušek. Zájem na tom mají podle něj hlavně technické, přírodovědecké a pedagogické fakulty.


    Děkan Pedagogické fakulty Ostravské univerzity Josef Malach uvedl, že pro vysoké školy jsou předpokladem akceptace výsledků maturity například nezávislé hodnocení výsledků maturitní zkoušky, sladění termínu maturit a přijímacích řízení nebo snadná dostupnost dat z databází týkajících se maturity, což naráží na ochranu osobních údajů.


    Expert na informační systémy Petr Hujňák uvedl, že propojení registrů středoškolských studentů, výsledků maturit a vysokých škol by bylo možné, pokud bude zdůvodněn jeho účel a délka použití, například pro přijímací řízení. Pro propojení by byly nutné buď jednotlivé žádosti Úřadu pro ochranu osobních údajů, nebo novela zákona o vysokých školách.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:55

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze