Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Akademie věd se připojila ke kritikům reformy vysokého školství

Akademie věd se připojila ke kritikům reformy vysokého školství

Praha 31. ledna (ČTK), autor:     vh mkv

Akademie věd se připojila ke kritikům reformy vysokého školství. Vyplývá to z dnešního stanoviska její Akademické rady. Reformu odmítá především akademická obec a reprezentace vysokých škol, která požaduje stažení a přepracování věcných záměrů obou chystaných zákonů, které mají upravit postavení univerzit, jejich samosprávu i školné. Obávají se omezování akademických svobod.


    Podle Akademické rady je zřejmé, že přípravu a projednávání zákonů poznamenaly nedostatky, které oprávněně vzbudily protesty reprezentací vysokých škol a akademických obcí. Největší problémy vidí rada zejména u věcného záměru zákona o finanční pomoci studentům, který v jeho současné podobě nepovažuje za vhodné řešení.


    Vadu chystané legislativy rada vidí také v jejím úzkém zaměření jen na na vysoké školy, což prý brání plnému využití vzdělávacího potenciálu Akademie věd. "Úloha veřejných výzkumných institucí by proto měla být rovněž legislativně ukotvena v příslušných ustanoveních zákona o vysokoškolském vzdělávání," uvádí se ve stanovisku.


    Akademická rada podporuje snahu o výraznější diferenciaci vysokých škol a zvýšení kvality vysokoškolského vzdělávání. Pouze kvalitní vzdělání, věda a výzkum jsou podle ní skutečným základem, z něhož může vyrůstat prosperita země. Politická diskuse o reformě souvisí se základními hodnotami a principy demokratické společnosti, které jsou ve vztahu k úloze vzdělání a vědy dlouhodobě zpochybňovány a relativizovány, tvrdí reprezentace Akademie věd. Rada se proto připojuje k obhajobě veřejné podpory vzdělání a vědy, která umožňuje jejich působení ve veřejném prostoru na úrovni srovnatelné s vyspělými demokratickými státy.


    Reformní záměry ministra školství Josefa Dobeše by měla brzy projednat vláda. Ministr tvrdí, že je připraven se zástupci škol jednat. Navrženou reformu ale považuje za správnou. Studenti, kteří minulý týden přišli proti reformě protestovat před sídlo vlády, ohlásili další protestní akce na únor.







Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:55

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze