Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       ČT propásla šanci, nabízený scénář odmítla

ČT propásla šanci, nabízený scénář odmítla

1.2.2012    Lidové noviny    Strana 6    Domov, autor: mk, vrk       


PRAHA Napsal scénář k filmu o Janu Palachovi a nabídl ho České televizi. Té ale nestál ani za odpověď. V podstatě ihned po něm ale sáhla světoznámá polská režisérka Agnieszka Holland.


            Palachovské téma se ještě v žádném hraném filmu neobjevilo. „Je to tak, měla to být látka pro Českou televizi. Dramaturg, kterého snad ani nebudu jmenovat, řekl, že je to výborné a že to předá nadřízeným. Tím to však skončilo, už se nikdy nikdo neozval,“ popisuje scenárista Štěpán Hulík chvíle, než se mu podařilo udat námět na trojdílný snímek o Palachovi televizi HBO.


            „Vím, že je to běžný postup na Kavčích horách. Mladý nezkušený filmař nemá šanci proniknout do tamních struktur,“ dodává Hulík. Pracujeme na tom, aby autoři měli větší šanci „Vzhledem k tomu, že se jednalo o období před nástupem nového generálního ředitele s jeho týmem, nejsme schopni komentovat okolnosti tehdejších jednání a rozhodnutí,“ napsala LN Michaela Fričová, mluvčí České televize, s tím, že v současné době televize pracuje na znovuzavedení tvůrčích skupin, „aby autoři měli větší šanci jednat s odpovědnými lidmi“.


            Polská režisérka Agnieszka Holland, která trojdílný film začne natáčet v březnu, se dnes zúčastní besedy v Polském institutu v Praze.


            Palachovské téma si k režírování rovněž vybrala proto, že sovětskou okupaci a začátek normalizace prožila v Praze jako studentka FAMU.


            Do diskuse o Janu Palachovi se zapojí i autor scénáře Hulík a historik Petr Blažek.


            Ten spolu s členy studentské rady Filozofické fakulty Univerzity Karlovy shromáždil všechny dostupné fotografie a dokumenty o Palachovi na unikátních internetových stránkách Janpalach.eu.


            V několika jazykových verzích si tam ale mohou návštěvníci přečíst i o dalších „živých pochodních“.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:54

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze