Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Otevřený dopis ministru Dobešovi

Otevřený dopis ministru Dobešovi


2.2.2012    Moravskoslezský deník    Strana 10    U nás doma, autor:  EVA MRHAČOVÁ       


VÁŠE NÁZORY


Pane ministře Josefe Dobeši,


            „jak dlouho ještě budete zneužívat trpělivosti naší,“ ptám se s klasikem. Už jsme si s Vámi užili legrace (pětiminutové přestávky, polévky žákům...), rozhořčení (Váš Bátora, ostuda ve vysoké funkci na MŠ) i dokladů Vašeho sebevědomého amatérismu, který byl v těchto dnech korunován tím, že nám EU „kvůli nedostatkům v řízení a kontrole toku peněz“ pozastavila čerpání fondů na školství ve výši 1,2 miliardy. Pan premiér, hluchý a slepý, se nemá k tomu, aby Vás odvolal, tak se sám vzchopte, zburcujte v sobě všechny drobty sebekritičnosti a zdravého rozumu a odejděte z funkce. Nedržte se toho, že Vás chválí prezident republiky, on svého času chválil i „šibala“ Koženého („takových Kožených bychom potřebovali víc“).


            Stejně jako velké dopravní letadlo nemůže pilotovat člověk, který se to teprve učí, naše školství nemůže řídit člověk, který školství vůbec nezná, experimentuje a navíc rozhazuje plnými hrstmi peníze – nikoli svoje, ale NAŠE. Kdokoli opravdu nemůže dělat cokoli.


            Projekt školské reformy nebo spíše paskvil Bílá kniha, který se objevil před čtyřmi lety, stál daňové poplatníky 11 milionů korun!!! Po všeobecné kritice byl tiše uložen do šuplíku, dnes byl oprášen, přepracován a rozdíl je jen v tom, že to přepracování tentokrát stálo – 90 miliónů!


Už v Bílé knize se navrhovalo, aby výkonnou a legislativní moc na univerzitě převzala de facto správní rada jmenovaná ministrem a složená ze zástupců ministerstva, regionu a podnikatelů, která by ovlivňovala a monitorovala chod univerzity a samozřejmě byla za tuto svou funkci finančně hodnocena! To je pro univerzitu naprosto nepřijatelné, zvláště v dnešní době korupčních afér...


            Představa, že vysoké školství spasí příchod manažerů ze soukromé sféry, je scestný; nespasí, pouze zlikviduje samosprávnost vysokého školství a ve svém důsledku je podřídí lokálním zájmům politiků a podnikatelů.


Eva Mrhačová, exděkanka Filozofické fakulty Ostravské univerzity




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:55

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze