Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vysokoškoláci osnují týden odporu

Vysokoškoláci osnují týden odporu

7.2.2012    Lidové noviny    Strana 4    Domov, autor: BARBORA ŘÍHOVÁ       


Upozornit na rizika chystané vysokoškolské reformy.


Seriózně v podobě přednášek a odlehčeně na divadelních prknech. To je plán studentů, kteří se pustili do přípravy protestního týdne.


PRAHA Proč Rakousko zrušilo školné? Jaký má vysokoškolská reforma genderový dopad? Jak se financují školy ve skandinávských zemích? Otázky, na které můžete uslyšet odpovědi během takzvaného protestního týdne v aulách pražských i mimopražských univerzit.


            Harmonogram akcí plánovaných od 27. února do 2. března se zatím nejvíce rýsuje v Praze.


            Studenti ze všech měst se ale už teď shodují, že stěžejním bodem mají být přednášky. V Praze se tak bude například řešit téma školné ve Velké Británii, kde se v roce 2010 ztrojnásobilo na 9000 liber (cca 260 000 Kč), což vyvolalo studentské nepokoje. Na příkladu Rakouska zase chtějí ukázat, že tam se sice školné vybíralo, v roce 2009 od něj ale ustoupili. Stejně tak se chtějí zaměřit na rizika a nedostatky české reformy vysokých škol.


            Program, který se dopracovává, má ale i odlehčenou část v podobě divadla či koncertů. „Studenti z DAMU a ochotnické soubory připraví hry na téma reformy. Částečně půjde o improvizaci,“ nastínil třiadvacetiletý student Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Richard Cisler, člen studentské iniciativy Za svobodné vysoké školy. Zároveň vyjednávají s Národním divadlem, že by využili jeho Novou scénu.


            V Plzni, Brně či Hradci Králové budou náplň protestního týdne dohadovat v těchto dnech. „Určitě zkusíme zorganizovat noc na univerzitě, kde by se přednášelo,“ řekl LN student Václav Drozd z brněnské iniciativy Za svobodné vysoké školy. V Plzni se zase chystají postavit infostánky.


Demonstrace závisí na vládě Ministr školství Josef Dobeš předložil vládě začátkem roku dva věcné záměry zákonů - o vysokých školách a o finanční pomoci studentům. „Do konce února by seměly věcné záměry dostat na jednání vlády,“ potvrdil včera ministr.


            Pokud je kabinet Petra Nečase schválí, začne Dobešův úřad pracovat na paragrafovém znění.


            Zároveň platí, že pokud věcné záměry odklepnou, vyjdou studenti na přelomu února a března do ulic. „Zda a kolik bude happeningů a demonstrací, záleží na výsledku ve vládě,“ připustil Cisler. Akademikům a studentům vadí, že reforma zmenšuje vliv akademické obce na chod školy. Dobešův model školného podle univerzit nepovede k vyšší kvalitě škol ani k větší motivaci studentů, vydělají na něm prý jen banky.


            Ministr Dobeš se minulý týden sešel s novým předsedou Rady vysokých škol Jakubem Fischerem (syn expremiéra Jana Fischera) i s rektorem Univerzity Karlovy Václavem Hamplem. Právě UK se jako první protestní akcí postavila proti podobě reformy. „Budeme dál řešit třecí místa,“ zopakoval včera ministr Dobeš.


            „Teď záleží na vládě. Stanovisko Rady vysokých škol je stále stejné: žádáme o stažení zákona z projednávání. Je na rozhodnutí pana ministra a vlády, jak s tím naloží. Na tahu je jednoznačně ministerstvo,“ řekl LN Fischer.


***


Co si vysokoškolští studenti myslí o reformě


82 %  nesouhlasí na veřejných se zavedením vysokých školného školách


12 % reformy zná obsah vysokých připravované škol


34 %  podpoří protestní akce


27 %  zúčastní vyzve osobně se protestů, rektor nebo pokud akademický je k tomu senát


Výzkum byl proveden agenturou Millward Brown ve dnech 20. - 25. 1. 2012 na 412 studentech veřejných vysokých škol starších 18 let


Studenti chystají tzv. protestní týden od 27. února do 2. března. V plánu mají happeningy, koncerty či divadelní představení.

Studenti nevylučují ani to, že vyjdou do ulic, pokud nyní vláda schválí dva věcné záměry zákonů - o vysokých školách a o finanční pomoci studentům. Už je jisté, že protest proti reformě se odehraje v Praze, Brně, Plzni, Hradci Králové, Českých Budějovicích a Liberci. Další školy z jiných měst účast zvažují.

Akademikům a studentům především vadí, že reforma zmenšuje vliv akademické obce na chod školy. Ministrem Dobešem chystaný model školného prý nepovede k nárůstu kvality škol ani k větší motivaci studentů. Vydělají na tom jen banky. Kritizují i změnu akreditačního procesu a to, že není řešen nárůst soukromých škol.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:57

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze