Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Klausův Dobeš

Klausův Dobeš

6.2.2012    Právo    Strana 6    Publicistika, autor: Jan Keller       

Sloupek


Nestává se často, aby dával Václav Klaus někoho národu za vzor. Kdysi to byl zakladatel Harvardských fondů. „Více takových Kožených,“ prohlašoval garant kupónové privatizace a radoval se, jak přechází národní majetek do těch správných rukou. Nyní je ve hře něco neméně cenného než majetek. V sázce je vzdělanost národa. Profesor Václav Klaus opakovaně prohlásil za nejlepšího polistopadového ministra školství Josefa Dobeše. Právě toho, za jehož vedení hrozí českému školství podobný osud, jaký připravil Viktor Kožený českému námořnímu loďstvu. Vůbec není snadné pochopit, co by se mohlo Václavu Klausovi na ministru školství tak líbit. Možná ho zaujala profesionalita bývalého personalisty bezpečnostní agentury, jeho čich na ty správné lidi. Ředitelé, vedoucí odborů, ba i tiskoví mluvčí za Dobeše ministerstvem jen profičí. Málokdo se zdrží déle než pár týdnů. Jen Bátorova hvězda svítila neobvykle dlouho. Ale s tím nemá Václav Klaus nic společného.


            Anebo pana prezidenta okouzlil Dobešův přístup k akademickým funkcionářům. I když měl s nimi ze zákona komunikovat a probírat závažné reformní zásahy do chodu vysokých škol, prostě se s nimi nebavil. Zcela demokraticky je stavěl před hotovou věc a mistroval rektora Univerzity Karlovy, kterému se to nelíbilo. To musí každého vzdělance opravdu, ale opravdu zahřát na duši.


            Třeba ho fascinuje úroveň, s jakou ministr školství kárá předsedkyni Akreditační komise, které se nelíbí kupčení s diplomy na právech v Plzni. Přirovnávat někoho, kdo vystupuje proti korupci, k sekyrnici z padesátých let, to už vyžaduje velkou vytříbenost vkusu a charakteru.


            Ale možná úplně nejvíce ze všeho oceňuje Václav Klaus na ministru Dobešovi jeho pohrdání Evropou. Jak jinak si vysvětlit, že nejschopnější ministr, pro kterého by bylo jistě hračkou stáhnout si desítky miliard z evropských dotací, tyto peníze nečerpá. Není to náhodou Dobešův národovecký vzkaz Evropě? Nechte si svá cizácká eura. Nám se pěkně po korunce budou skládat na školy čeští studenti.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:56

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze