Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Další ohlasy z fakult k věcným záměrům zákonů: Nesouhlasíme

Další ohlasy z fakult k věcným záměrům zákonů: Nesouhlasíme

1. 2. 2012; rubrika: Téma

Čtenářům internetového časopisu i-Forum přinášíme další sérii reakcí členů akademické obce Univerzity Karlovy k věcným záměrům zákonů o vysokých školách a o finanční pomoci studentům.

„S návrhem reformy vysokých škol nesouhlasím. Zavedení rad veřejných vysokých škol s vysokou pravomocí je porušením základní ideje univerzity jako společenství profesorů a studentů. Rektor, který se nemůže opřít o senát s rovným zastoupením obou částí akademické obce, nemůže mít skutečnou autoritu. Rada nemusí mít zájem na vlastním poslání univerzity, včetně základního výzkumu. Otevírá se tak zásadní otázka: Chce stát pokračovat v péči o vědu a výchovu odborníků s vědomím, že jde o otevřený proces, ve kterém je zapotřebí brát vážně hlas akademické obce, nebo chce vědu a univerzitní výuku úkolovat ke splnění krátkodobých požadavků, které sám předem zná? Dějiny již ukázaly, že jde o velmi pochybnou strategii,“ podotkl prof. ThDr. Petr Pokorný, DrSc., dr. h. c., z Evangelické teologické fakulty UK.

„Funkční místo profesora a docenta je při dnešní devalvaci akademických titulů dalším ohrožením kvality univerzitní výuky a vědy. Vědecké rady jsou nenahraditelné. Problém nízké úrovně velké části soukromých vysokých škol reforma neřeší vůbec, naopak může spíše podpořit jejich nabídku diplomů za peníze,“ zdůraznil.

O své dojmy z probíhající reformy nejen terciárního školství se s námi podělil i MUDr. Petr Příhoda z Ústavu lékařské etiky 2. lékařské fakulty UK. Přestože MUDr. Příhoda nesleduje českou současnost detailně, protože mu v tom brání nemoc, zaslal nám následující odpověď:

(a) letora pana ministra školství ve mně vyvolává nedůvěru (nezávisle na tom, že se dnes v médiích nosí nasazovat mu psí hlavu).

(b) naše školství mi připadá natolik vyprázdněné (odshora až dolů), že je ministerskými zásahy nereformovatelné. Trpí bídou ani ne tak finanční, jako koncepční a personální. Kromě malé menšiny osvícených kantorů neví nikdo, ani politici, ani občané, co vlastně od něj mají očekávat. Prostě: stav našeho školství odpovídá vzdělanostní a morální úrovni národa. 

I kdyby byl pan Dobeš pro svou funkci kvalifikován, byl by v situaci řešitele kvadraturu kruhu. Není však sám a školství není jediným resortem, kde vládne diletantismus. Protože u nás vládnou politické strany, protlačí každá, která se dostane k vládnutí, do čela příslušného ministerstva svého exponenta, který je úplným začátečníkem.

ExternĂ­ odkaz S navrhovanou podobou zákonů nesouhlasíme, zní z fakult



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:54

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze