Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Legislativní rada vlády vrátila návrh reformy VŠ k přepracování

Legislativní rada vlády vrátila návrh reformy VŠ k přepracování

23. 2. 2012, ČTK, čas vydání: 17:41, autor: kli mkv

Projednávání reformy vysokých škol ve vládě se odsune, legislativní rada vlády dnes vrátila návrh zákona o vysokých školách k přepracování. ČTK to sdělila Kateřina Savičová z ministerstva školství s tím, že připomínky chce úřad zapracovat co nejdřív. Zákon o školném legislativní rada s připomínkami schválila. Reformu odmítají univerzity i studenti, příští týden kvůli tomu budou protestovat.

S předložením dvou reformních zákonů kabinetu se počítalo na 7. března. Rada dnes ale podle Jiřího Nantla z ministerstva přerušila projednávání zákona o vysokých školách a požádala, aby některé věci v návrhu přepracovali. Podle Nantla se jednalo o "drobnosti", které upraví v řádu týdnů. V mezičase prý také budou o reformě znovu jednat s akademickou obcí. Návrh zákona o finanční pomoci studentům pak rada přijala s výhradami. Až je úředníci vypořádají, bude moct jít materiál na vládu.

Proti reformám vyjdou příští týden do ulic studenti z celé republiky. Vadí jim zpoplatnění studia, bojí se ale i omezení akademických svobod a pronikání komerčních zájmů na univerzitní půdu. V rámci takzvaného týdne neklidu studenti plánují průvody, přednášky a happeningy, podle organizátorů se akcí zúčastní tisíce lidí. Reformu odmítla také Česká konference rektorů, akademické senáty univerzit a Iniciativa za svobodné vysoké školy, která má podporu některých osobností veřejného života.

Zákon o vysokých školách počítá s posílením autonomie škol, změnit by se měly pravomoci rektorů, akademických senátů a akreditační komise. Mělo by také začít fungovat takzvané kontraktové financování, při němž by školy dostaly od státu slíbený určitý objem peněz na tři až pět let dopředu. Tituly profesor a docent by neměly všeobecnou platnost, ale byly by vázány na školu, která je udělila. Ve správních radách univerzit by zasedli podnikatelé a politici.

Zákon o finanční pomoci studentům upravuje zavedení školného a zvýhodněných studentských půjček. Maximální výše školného by měla být 10.000 korun za semestr, ministr školství Josef Dobeš (VV) ale nedávno připustil možné "změkčení" školného.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:04

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze