Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Členové iniciativy protestovali symbolickou váhou proti navrhované reformě vysokých škol

Členové iniciativy protestovali symbolickou váhou proti navrhované reformě vysokých škol

24. 2. 2012, Pražský deník, rubrika: Z metropole, strana 3, autor: SOŇA KACEROVSKÁ

„Chtěli bychom vám představit produkt, ze kterého budete nadšeni. Jedná se o zreformované vzdělání vysokých škol,“ paroduje jeden z aktivistů iniciativy Za svobodné vysoké školy moderátora teleshoppingu. „Horste,mám problém. Stávající školství je neperspektivní a nekonkurence schopné. Asi ho budu muset vyhodit,“ pokračuje další členka iniciativy v připraveném dialogu. „Žádný problém. Vyměníme nekvalitní symbol sovy za peníze. Navíc, pokud dojdete na ministerstvo školství a budete hlasovat pro reformu, získáte dva vysokoškolské tituly zdarma,“ hraje dál svou roli Horst Fuchs z řad studentů.

Členové iniciativy včera ráno uspořádali happening Vážíme si vzdělání, který byl zaměřen proti schválení zákonů o vysokých školách. Akce, kterou podpořila asi dvacítka lidí, se uskutečnila před Lichtenštejnským palácem, kde se v tu dobu sešla Legislativní rada vlády, aby projednala návrhy zákonů o věcných záměrech vysokých škol a finanční pomoci studentů.

Aktivisté si dokonce připravili i velkou dřevěnou váhu. Na levém rameni byla umístěná papírová sova jako symbol vzdělání a druhé rameno zařízení na sobě mělo zavěšeno euro, které upozorňovala na důležitost peněz. Při symbolickém vážení klesla podle očekávání k zemi miska s opeřencem.

„Vzdělání přece není zboží. O takový produkt zájem nemáme. Navrhovaná změna financování vysokých škol je velká školská loupež, která navíc výrazně oslabí fungování akademických obcí,“ prohlásil zástupce iniciativy David Pavlorek.

„Vždyť nejde jen o odškrtnutí položky. Poslanci přece nemohou jednat o nás bez nás. To si líbit nenecháme,“ dodává Pavlorek.

Protestujícím, jak z řad studentů, tak i pedagogům, se nelíbí především chystané změny v systému řízení vysokých škol, které znamenali omezení pravomocí akademických samospráv a významné posílení správních rad. Podle jejich názoru by to vedlo k podřízení škol podnikatelským a politickým zájmům.

„Je to ohrožení akademické svobody a přednastavení funkce akademického senátu. ,“ vysvětluje jádro nespokojenosti aktivista Lukáš Matoška, student Filozofické fakulty. „Doufáme, že členové Legislativní rady vlády pochopí, že tento návrh sníží kvalitu českého vysokého školství.“

Happening předchází tzv. Týdnu neklidu, který se uskuteční od 26. února do 2. března ve většině univerzitních měst České republiky. V jeho rámci jsou plánovány přednášky, workshopy, diskuze, ale také pouliční protesty. Ústřední událostí se podle iniciativy Za svobodné vysoké školy, která sdružuje studenty, vyučující i zástupce široké veřejnosti nesouhlasící s reformou, má stát středeční pochod Prahou.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:04

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze