Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Rada vysokých škol bude jednat o financování a reformách

Rada vysokých škol bude jednat o financování a reformách

23. 2. 2012, ČTK, 04:12, autor: kli mkv

V Praze dnes bude předsednictvo Rady vysokých škol jednat o financování nebo reformě univerzit. Návrhy reformních zákonů má dnes na programu i legislativní rada vlády. Zástupci škol připravované změny odmítli, vadí jim zavedení školného a omezení akademických svobod. Kromě reforem se ale bojí i klesajícího rozpočtu. Do roku 2014 by totiž univerzitám mohl klesnout rozpočet ze současných 19 na necelých 15 milionů korun. Rada už dříve kritizovala, že přestože počty studentů rostou, rozpočty vysokých škol klesají.

Studenti proti reformě vysokých škol chystají na příští týden protesty. V celé republice se budou konat průvody, přednášky a happeningy. Reforma vedle školného a změn v pravomocích akademických orgánů také počítá s takzvaným kontraktovým financováním, při němž by univerzity dostaly na několik let dopředu slíbený určitý objem peněz. Nově by se také školy měly orientovat buď na výzkum, vzdělávání nebo praktické uplatnění absolventů.

Reformy se připravují několik let, kvůli protestům akademické obce byly pokaždé odloženy.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:04

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze