Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Spi sladce, školné

Spi sladce, školné

29.2.2012    Hospodářské noviny    Strana 8    Názory


    Jiří Leschtina        


O tom, že Josef Dobeš je chaot, jsme se mohli přesvědčit už mnohokrát. V posledních dnech ale jeho těkavost kulminovala. Předevčírem zrušil školné a nahradil ho platbou pro „věčné“ studenty. Pak se vyspal a ráno přišel s myšlenkou zápisného za semestr.


            Nejhorší ale je, že koalice, namísto aby Dobeše odstranila, sama začíná trpět jeho těkavým reformismem. Příznaky se objevily u premiéra, který plány ministra školství označil za reálné varianty. A školné, jež má vláda v programu, se stalo ze dne na den variantou nereálnou.


            V podobě plateb za prodloužené studium přitom Dobeš navrhuje něco, k čemu řada univerzit dávno přistoupila. Na Vysoké škole ekonomické nebo Masarykově univerzitě jde o částky daleko vyšší, než navrhuje ministr. A zápisné? To je suma sice nově zvažovaná, ale ve srovnání se školným symbolická.


Vládní koalice prostě zabalila školné v okamžiku, kdy šance na jeho schválení byly největší. Jistě, rektoři protestovali. Ale také proto, že Dobeš směřoval k tomu, aby výnosy ze školného plynuly do rozpočtu ministerstva a odtud teprve do škol. A tenhle Dobešův přerozdělovací pud sjednotil rektory. Kdyby ale peníze měly jít přímo na konta univerzit, mnozí jejich šéfové by se na školné dívali jinak.


            Proč ale takový bleskový obrat v koalici? Podzimní volby se blíží. A v okamžiku, kdy Kalousek vykreslil před milionáři, důchodci i živnostníky obraz uskrovnění, nechtěla vláda provokovat Dobešovým školným.


            Je ale možný i jiný pohled. Právě ve stínu Kalouskových drakonických opatření by školné prošlo. A když už má koalice tratit preference kvůli obecnému zvýšení daní, zatípnutím školného to už nezachrání.


            Jenže těkavý reformismus je choroba záludná. A nakonec se může stát, že Kalouskovy návrhy skončí ve stejně znetvořené podobě jako Dobešovo školné.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:07

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze