Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Dobeš chce, aby studenti platili na VŠ i zápisné

Dobeš chce, aby studenti platili na VŠ i zápisné

29.2.2012    Lidové noviny    Strana 5    Regiony, autor: bar, čtk       


PRAHA Zápisné místo školného. S tím chce jít na vládu ministr školství Josef Dobeš.

            Na pondělní tiskové konferenci ministr oznámil pouze to, že by studenti platili za překročení standardní délky studia a také za studium na další škole. Zápisné k tomu přidal až později v tiskové zprávě. Mluvčí resortu Kateřina Savičová k tomu včera uvedla, že by studenti mohli platit 2200 korun za semestr. Později ale řekla, že o sumě se stále jedná.


            Zápisné už dříve navrhovala Karlova univerzita. Před dvěma lety zpracovala vlastní představu reformy. „Z diskuse vyplynulo, že se akademická obec v zásadě nestaví proti myšlence toho, aby studenti více participovali na financování,“ řekl rektor UK Václav Hampl. Podle něho dospěli k tomu, že spíše než školné by vítali zápisné, které by se mohlo pohybovat kolem 6 tisíc korun za rok. „Protože by to byla malá částka, tak by skoro každý byl schopen peníze sehnat, nemusela by tam být řada výjimek. Mohlo by to běžet rovnou bez zákona,“ doplnil Hampl. Navíc by to vyžadovalo minimální úřadování, a tedy i minimální náklady.


            Ministr původně připravoval návrh na zavedení školného 10 tisíc korun za semestr. Školy by se zpoplatnily od roku 2013. Kdo by na školné neměl, vzal by si půjčku a splácel by ji až po získání titulu. Akademici a studenti však jeho návrh označili za výhodný jen pro banky a zvedl se proti němu silný odpor. VV Dobeše nedávno pověřily, ať v koalici vyjedná „změkčení návrhu“. Premiér Petr Nečas v pondělí prohlásil, že vláda nestihne zavést školné a musí hledat variantu, jak příspěvky na vzdělání zavést jiným způsobem.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:06

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze