Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Školné vláda nestihne, zápisné možná

17.2.2012, Rubrika: Česká republika, Strana: 14, Autor: KATEŘINA PERKNEROVÁ Téma: Univerzita Karlova



Vysokoškolská reprezentace opět posuzuje reformy, chystají se masivní protesty a ministr školství ustupuje


Praha – Vysoké školství je ve varu. Studenti se chystají na přelomu února a března masově vyjádřit svůj negativní názor na chystané reformy. A ministr školství Josef Dobeš (VV)? Ten tlaku ustupuje. Alespoň v tom nejožehavějším bodě, jímž je školné.

Podle vládního prohlášení měli absolventi začít splácet studium poté, co budou mít průměrný plat v oboru. Deset semestrů by vyšlo na sto tisíc plus úroky. Novinka měla platit od září 2013. Ovšem za předpokladu, že nejméně rok předtím bude fungovat zákon o finanční pomoci studentům. Což nebude, neboť Josef Dobeš ani příští týden zřejmě vládě nepředloží věcné záměry obou zákonů. Navíc koaliční poslanci za ODS a TOP 09 se ostře ohradili proti řadě podnětů Dobešova týmu, třeba začátku splácení už při dosažení příjmu ve výši dvojnásobku minimální mzdy, tedy 16 tisíc korun. „Hodlám pokračovat v reformě školství tak, jak mi ukládá koaliční smlouva. Jsem ale připraven diskutovat s akademickou obcí o některých úpravách školného. Dovedu si představit, že se budeme bavit o nějaké formě zápisného na začátku každého semestru, jak o tom uvažovala už Univerzita Karlova,“ připustil ministr.

Nejstarší české vysoké učení před třemi lety přišlo s ideou ročního motivačního poplatku ve výši 3200­6400 korun. Ministr nyní dokonce hovoří o symbolické částce 2000 korun. O to víc chce zpřísnit podmínky lajdáckých posluchačů. „Otevřu otázku tzv. negativního školného, čili že proti dnešním sedmi letům bude stát hradit pouze pět let vysokoškolského studia.“

Čerstvý průzkum mezi vysokoškoláky zjistil, že jen třetina z nich je pro zpoplatnění studia. Trápí je, že školy jim nenabízejí dostatečnou kvalitu, jmenovitě jim chybí větší napojení na praxi. Stejně tak jsou přesvědčeni, že školy se špatnými výsledky by měly být zrušeny. Což je zajímavý příspěvek do debaty o osudu právnické fakulty v Plzni nebo umístění tuzemských univerzit v mezinárodním srovnání. Včera zveřejněná publikace Times Higher Education přináší žebříček nejlepších vysokých škol na světě. Vedou ho Američané a Britové v čele s Kalifornským technickým institutem. Naše nejlepší VŠ,Univerzita Karlova, skončila ve skupině na 301. až 350. místě z 400 hodnocených škol.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:02

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze