Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Právnické fakulty

Právnické fakulty

17.2.2012, Rubrika: Příloha - Akademie, Strana: 10, Autor: kb, Téma: Právnická fakulta



Do poměrně homogenní skupiny právnických fakult byly zařazeny pouze čtyři fakulty na univerzitách v Praze, Brně, Olomouci a Plzni. Vzhledem k tomu, že právnické fakulty poskytují především dlouhé magisterské a doktorské studijní programy (nejvíce to platí pro Právnickou fakultu UK) s vyššími nároky na studenta, mají všechny v kolonce studijní funkce alespoň čtyři hvězdičky.

Brno předehnalo Prahu Jinak se za poslední dva roky u všech fakult zvýšila úroveň zejména ve výzkumné funkci. Nejvíce se o to zasloužila Právnická fakulta Masarykovy univerzity, která z čela sesadila ještě před dvěma lety nejúspěšnější práva na Univerzitě Karlově.

Ke stejné změně pořadí došlo v uplynulých dvou letech rovněž ve funkci mezinárodní, kde je nově na čele rovněž Právnická fakulta Masarykovy univerzity následovaná právy na UK.

Nepřekvapuje, že se ani jedna z právnických fakult neprofiluje jako regionální. Také v celoživotním vzdělávání získaly nejvíce bodů právnické fakulty MU a UK. Nejvíce studentů je na právech v současnosti zapsáno v Brně, nejméně naopak v Plzni. Obecně platí, že na právnických fakultách je oproti ostatním oborovým skupinám vůbec nejnižší šance na přijetí ke studiu, neboť zájem je obrovský a kapacita škol omezená. Vůbec nejnižší je pak šance na přijetí na brněnská práva (ještě před dvěma roky to byla práva plzeňská).

Z hlediska preferencí (přijali mne, nastoupím, i když mne přijali také jinam) jsou na tom právnické fakulty velmi dobře, na brněnská práva se zapisuje dokonce kolem 95 procent přijatých.

Růst preferencí uchazečů zaznamenaly všechny právnické fakulty s výjimkou plzeňských práv, kde naopak došlo k propadu preferencí při zápisu z 90 procent v roce 2009 na 65 procent v roce 2011. Studenti správně předvídali, že problémy fakulty nekončí.

Když už se student na práva dostane, velmi často je dokončí. Vypovídají o tom na jedné straně nízké podíly neúspěšných ukončení (nejméně, 18 procent, jich je v Praze) a naopak vysoké podíly úspěšných absolventů ve standardní době studia zvýšené o jeden rok (nejvíce 64 procent v Plzni). Po šesti letech magisterského studia stále ještě studuje 34 procent studentů Právnické fakulty UK, zatímco v Brně a Olomouci je to pouze šest procent studentů.

V navazujícím magisterském programu pokračují nejčastěji bakaláři z olomouckých práv (77 procent), naopak nejméně často bakaláři z brněnských práv (22 procent). Na právech v Praze se studuje pouze v magisterských a doktorských programech. V podílu bakalářů dosahují právnické fakulty (společně s lékařskými) vůbec nejnižších hodnot, což je do značné míry způsobeno specifickým systémem právnického vzdělávání.

Pro hodnocení uplatnění absolventů na trhu práce je rozhodující, že práva patří společně s medicínou a učitelstvím k nejúspěšnějším oborům. Přesto jistý nárůst podílu nezaměstnaných absolventů vykazuje olomoucká právnická fakulta. Naopak nejlepší vyhlídky při přechodu na trh práce mají absolventi z Prahy. Mají také nejvyšší průměrnou mzdu absolventů, která přesahuje 44 tisíc korun měsíčně.


       Funkce a profily: Právnické fakulty 2012          Studijní Mezinárodní

Právnická fakulta                               UK      *****       ***

Právnická fakulta                               MU       ****       ***

Právnická fakulta                               UP       ****       **

Fakulta právnická                              ZČU       ****       ***


Výzkumná /

umělecká    Regionální Celoživotní

  ****         ***        ****

  ****         ***        ****

   **          ***         *

               ***


Průběh studia od přijímacího řízení až po přechod  absolventů na trh práce


           Právnické fakulty 2012               zapsaní      šance

                                               studenti    na přijetí preference

                                              2011/2012    ke studiu  při zápisu

Právnická fakulta                       UK        726         25%        87%

Právnická fakulta                      MU         913         19%        95%

Právnická fakulta                       UP        380         24%        70%

Fakulta právnická                      ZČU        356         25%        65%


neúspěšné ukončení studia prodlužování studia             absolventi úspěšní

      18%                         34%                         47%

      31%                          6%                         63%

      31%                          6%                         62%

      22%                         14%                         64%


bakaláři

pokračující  nezaměstnanost průměrná mzda

ve studiu     absolventů     absolventů

   -             1%           44 123

 22%             2%           39 278

 77%             9%           27 966

 30%             2%             -





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:01

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze