Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vysokoškoláci spustí požární poplach

Vysokoškoláci spustí požární poplach

21. 2. 2012, Lidové noviny, rubrika: Domov, strana 3. Autor: BARBORA ŘÍHOVÁ

V centru Prahy vzplanou akademické svobody a studenti vyběhnou z fakult jako při nácviku požárního poplachu. Tento happening je jedním z několika desítek akcí, které pražští vysokoškoláci připravili na Týden neklidu. Ten se v různém provedení odehraje od 27. února do 2. března v Praze, ale i dalších univerzitních městech – Brně, Ostravě, Liberci, Olomouci, Hradci Králové či Českých Budějovicích.

LN získaly program plánovaných aktivit v Praze, který bude oficiálně zveřejněn zítra. Zajímavým bodem je přednáška šéfky akreditační komise Vladimíry Dvořákové plánovaná na úterý 28. února, na níž bude mluvit o akademických svobodách. „Akademické svobody jsou něco, co je základem naší civilizace. Umožnily rozvoj pluralitního pohledu na vědu a nastolily témata, která by jinak nastolena nebyla. Ale zároveň s sebou nesou zodpovědnost za akademickou obec, za její rozvoj, kvalitu,“ přiblížila LN Dvořáková.

Na středu 29. února je zase nachystána debata, jíž se zúčastní náměstek ministra školství a bývalý rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm i nový šéf Rady vysokých škol Jakub Fischer, syn expremiéra Jana Fischera.

Prostory propůjčily studentům nejen školy, ale i divadla. V Divadle Komedie se bude debatovat o financování ve školství a v kultuře. „Školství a kultura jsou považovány za něco, co se dá vždycky finančně okrojit,“ řekl LN umělecký šéf divadla David Jařab. Tím se studenti dotknou i osudu samotného divadla, které letos končí kvůli neustálému snižování dotací pražského magistrátu.

Stěžejními body Týdne neklidu, na kterých se shodli studenti napříč republikou, jsou Noc univerzit a protestní pochod. Noc univerzit je naplánována na noc na středu. „Cílem je představit široké veřejnosti dění na vysokých školách,“ řekl včera na tiskové konferenci student a šéf Studentské komory Akademického senátu brněnské Masarykovy univerzity Pavel Troubil. V Hradci Králové zase plánují „okupační stávku“, při níž budou studenti pořádat na škole přednášky a budou tam i spát.

Ve středu dopoledne se pak studenti sjedou do Prahy, aby tu vyšli do ulic na protestní pochod. „Máme přislíbeno, že nás přijedou podpořit studenti z regionů,“ řekla LN mluvčí Studentské komory Rady vysokých škol Heda Čepelová. V Brně se bude demonstrovat už v úterý. „Hned potom se přesuneme do Prahy na protestní pochod,“ doplnil Troubil.

Školy vyzývají vládu, aby reformu neschválila Protestním pochodem, stejně jako celým Týdnem neklidu, chtějí studenti upozornit na připravovanou vysokoškolskou reformu. Věcné záměry dvou zákonů – o vysokých školách a o finanční pomoci studentům – by měla v nejbližších dnech řešit vláda. Pokud návrhy schválí, začne ministr školství Josef Dobeš (VV) pracovat na paragrafovém znění. Rektoři, Rada vysokých škol i akademické senáty už několikrát apelovaly, aby vláda záměry vrátila ministrovi k přepracování.

Zákony mají upravit fungování škol, školné či půjčky na vzdělání. Akademikům a studentům především vadí, že reforma zmenšuje vliv akademické obce na chod školy. Kritizují i navrhované školné. To by ale nakonec vůbec projít nemuselo. Věci veřejné zaúkolovaly Dobeše, aby jednal o „změkčení návrhu školného“. Ministr vidí kompromis v zápisném nebo by studenti mohli platit pouze za překročení standardní doby studia.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:03

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze