Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Aby pamět nekulhala

Aby pamět nekulhala

20.2.2012, Týden, rubrika: Kultura, strana 64. Autor: Antonín Kocábek

Záměr multikulturního festivalu Mene Tekel jasně definuje jeho podtitul „Proti totalitě, zlu, násilí a pro paměš národa". Od 20. do 26. února se bude v Praze konat již pošesté.

Myšlenka dnes již mezinárodně pojaté akce se objevila před lety jako reakce na nezájem společnosti o osud politických vězňů padesátých let, ale i na absenci výuky o tomto období ve školském systému. Pořadatelé mají za to, že dodnes je zákon o protiprávnosti komunistického režimu a odporu proti němu vnímán jako značně nepohodlný a využíván jen proklamativně, jako falešný argument, aniž dochází k jeho faktickému naplňování. Přehlídka tak nabízí celou sérii tematických výstav, projekcí dokumentů, koncertů, literárních setkání či besed s pamětníky. A součástí jsou i interaktivní programy pro školní mládež.

Vše bude průběžně probíhat hned na několika místech. V prostorách Karolina tak například budou k vidění výstavy Perzekuce příslušníků československé armády po únoru 1948 nebo Ztracený život „ Rakušanky v sovětském gulagu, které doprovodí projekce televizních dokumentů z cyklu V zajetí železné opony. Bio Ponrepo v rámci festivalu uvede projekce propagandistických a dnes již úsměvně vyznívajících filmů jako například Tankovou brigádu režiséra Iva Tomana z roku 1955, Vítězný pochod Ivana Friče (1952) nebo příběh vojáků připravujících se na spartakiádu Kluci z bronzu Stanislava Strnada (1980). Městská knihovna zve převážně na besedy: ve čtvrtek 23. únoru třeba s protagonistkou zároveň promítnutého studentského dokumentu Portrét K. Ch. Jeho hrdinka byla po zatčení StB v roce 1948 ve vazbě znásilněna a poté, kdy dala nechtěné dítě k adopci, se celý život potýkala nejen s následnými perzekucemi, ale i s nervovými problémy.Součástí přehlídky budou speciální programy věnované Číně, Rakousku nebo Rumunsku. Dojde na výstavu Kolektivizace v obrazech nebo projekci filmu Luciana Pintiliea Dub, černé komedie z období před pádem Ceausescova režimu. Klub Vagon se pak k programu připojí sérií koncertů Rockem proti totalitě, kde postupně zahrají skupiny Garage, Jasná páka, Visací zámek a další.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:03

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze