Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Nečas: Školné zavedeme co nejdřív

Nečas: Školné zavedeme co nejdřív

18. 2. 2012, Rubrika: Zpravodajství, strana 2. Autor: Marek Přibil

Reforma vysokého školství z dílny ministra Josefa Dobeše (VV) je podle premiéra Petra Nečase (ODS) i přes kritiku nutná. Chce ji provést. Premiér rozhodně počítá se zavedením školného. Věcný záměr zákona navrhuje maximální výši 20 tisíc korun ročně od akademického roku 2013.

„K žádnému omezování akademických svobod, autonomie, samosprávy v naší zemi nedojde,“ řekl Nečas k výtkám České konference rektorů, Rady vysokých škol a akademických senátů. Podotkl, že reforma je nutká kvůli konkurenceschopnosti Česka.

Akademici proti návrhům zákonů o VŠ a finanční pomoci studentům, potažmo školném, ostře protestují. Proti reformě bojuje také nová Iniciativa za svobodné vysoké školy, již podpořila řada osobností veřejného života.

Názorům všech zájmových skupin je podle Nečase třeba věnovat velkou pozornost, nejde ale donekonečna dělat nejrůznější analýzy a varianty řešení. „Je potřeba již konat,“ dodal s tím, že reformy se připravují už od roku 2006.

Rektor Univerzity Karlovy a šéf České konference rektorů Václav Hampl ale varoval: „Když máme meziroční pokles financování o skoro sedm procent a výhled na dalších 30 procent dolů, tak to nejsou zrovna změny, které by z našeho pohledu vedly k nějakému posílení konkurenceschopnosti.“ Do roku 2014 mají podle rektorů veřejným vysokým školám klesnout příjmy ze státního rozpočtu ze současných 19 na necelých 15 miliard korun, což by znamenalo kolaps. Možnost „přilepšit si“ výnosy ze školného rektoři odmítli. Peníze od studentů by podle nich neměly lepit díry ve veřejném rozpočtu.

Dobeš chce garance

Ještě před dvěma lety školy hospodařily celkem s 22 miliardami. „Musíme být schopni drasticky snížit náklady,“ řekl Hampl. Dodal, že podobné úspory jsou možné jen razantním snížením počtu studentů. „Ale my jim nemůžeme říct: prosím vás, odejděte, my už nemáme peníze,“ dodal.

Dobeš zároveň sdělil, že ohledně kontraktového financování škol na několik let dopředu ještě bude jednat s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09). „Je to klíčový bod, za kterým já budu stát,“ řekl včera.

Je připraven stáhnout kritizované návrhy zákonů, pokud nedostane od státu, respektive ministerstva financí, garanci na provoz VŠ na několik let dopředu. „Zdráháme se přijmout v této situaci jakékoli dlouhodobé mandatorní závazky,“ řekl mluvčí financí Ondřej Jakob.

Premiér také podpořil zpoplatnění studia a systém studentských půjček. „Sníží bariéru k vysokoškolskému vzdělání,“ myslí si. Změnit se prý musí i špatný akreditační systém nebo udělování titulů profesorům a docentům.

Podle Rady VŠ i rektorů návrh zákona o školném ale „nesnižuje bariéry vstupu do studia, naopak je zvyšuje penalizací za neúspěšné dokončení“.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:02

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze