Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Kdopak by se studentů bál

Kdopak by se studentů bál

3.3.2012    Právo    Strana 6    Publicistika, autor: Petr Uhl       


Nazvali to Týdnem neklidu, ti revoltující studenti.


To označení nemá vadu.


Nebyl to týden svrhávání vlády, ani týden konfrontace s ní, odporu a protestu. Jen neklid. To slovo odpovídá nejmenšímu společnému jmenovateli postojů většiny studentů.


            Vzdělání není byznys – to bylo heslem Týdne neklidu. Druhým bylo, že komunikace vlády se studenty nesmí být jednostranným vysvětlováním typu „pí – ár“, nýbrž dialogem. Ukázalo se, že oba studentské požadavky nejsou ministr Josef Dobeš a vláda schopni pochopit, natož přijmout. Odborníci se přou, zda to je důsledek jejich pravicovosti, neoliberalismu, intelektuální nedostatečnosti či zlé vůle. Já se přikláním k dvěma posledně uvedeným příčinám.


            Přou se i o to, zda se kvůli listopadu 1989 bojí studentských protestů Dobeš a v pozadí jeho patroni Petr Nečas a Václav Klaus, jenž ochránil „nejlepšího polistopadového ministra školství“, tedy ti, kdo tu o školství rozhodují.


            Není tu ale jen paralela s listopadem 1989. Nabízí se i srovnání se studentskými stávkami v listopadu 1968 a dubnu 1969. První byla reakcí na obrat vedení KSČ od obrany hodnot demokratického socialismu k normalizaci, druhá reakcí na dosazení Gustáva Husáka za Alexandra Dubčeka.


Jednou z akcí Týdne neklidu byla i beseda s Jaroslavem Sukem a mnou, kteří jsme se pro účast v Hnutí revoluční mládeže, jež bylo součástí tehdejšího studentského hnutí a pak působilo samostatně, dostali až do vězení. Srovnání dneška s lety 1968– 1969 je inspirativní, byť rozdíly jsou velké. Tehdy studentům šlo i o politickou podporu vyhazovaných představitelů KSČ, dnes jdou proti vládě.


            Reakce dnešních studentů byly pro nás překvapením. Příjemným hlavně proto, že odpor k autoritářství a establishmentu je hodnotově vlastně stále stejný, i pro současné studenty to je už i odpor proti dnešnímu kapitalismu. Je v tom jen více legrace a recese.


            Ve srovnání s odporem proti manažerskému řízení škol a omezování akademických svobod bylo školné jen vedlejším tématem Týdne neklidu. Podle Jaroslava Suka, jenž dobře zná Rusko, se tam na vysokých školách po zavedení školného dostávají jen diplomy a tituly, nikoli vzdělání. Neschopní zkoušky „zvládnou“. Školy si udržují platící studenty. A lidé bez peněz mají malé šance se na školy dostat. Pouhých 18 procent účastníků nedávného průzkumu veřejného mínění STEM soudí, že stát dnes zaručuje šance pro všechny lidi, z toho odpověď „určitě ano“ zvolila jen dvě procenta. Názor, že je nezaručuje, mělo 82 procent dotázaných a z toho 44 procenta odpovědělo dokonce „určitě ne“. I pro pravicové občany ČR je zajištění rovných příležitostí pro všechny významnou hodnotou demokratické pravice, prý důležitější než pro levici. Jenže ta dnešní vládněkoaliční pravice, obávám se, demokratická není.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:48

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze