Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Týden neklidu u konce

Týden neklidu u konce

2.3.2012 19:00    ČT 1    Zpráva    

Bohumil KLEPETKO, moderátor


--------------------


Dneškem skončil největší studentský protest od roku 1989. A to aspoň prozatím. Desítky tisíc studentů a vysokoškolských pracovníků celý týden po celé republice demonstrovali proti připravované ministerské reformě. Ústupku z toho, co jim vadí a co považují za nebezpečné, se ale nedočkali. Teď počkají, jak vláda zareaguje. Jinak vzkazují, že šlo jen o začátek, že další protestní akce budou následovat.




Richard CISLER, student


--------------------


Protestujeme, protože si myslíme, že ty reformy jsou velice špatně připravené.




Jana, studentka FF UK


--------------------


Konkrétně se mi nelíbí to, co chtějí udělat s akademickejma svobodama.




Lukáš DOLANSKÝ, redaktor


--------------------


Týden největších studentských nepokojů od listopadu 89 je u konce. Studentskými slovy Poplach kvůli hořícím akademickým svobodám. A protesty byly skutečně velké. Jen ve středu 10 tisíc lidí před Strakovou akademií. Další tisíce vysokoškoláků ve 12 univerzitních městech. Celkem odhadem až 40 tisíc lidí. Někde se skandovalo, debatovalo, ale i protestně přespávalo. A to všechno z jediného důvodu, studenti chtěli říct jasné ne jedinému muži, ministru školství Josefu Dobešovi. A především pak jeho reformě. Odmítají hlavně omezení autonomie vysokých škol a zavedení školného.




Josef DOBEŠ, ministr školství /VV/


--------------------


Z mého pohledu více věci navenek, happeningy, různé pochody městy. A to já respektuju a patří to k věci.




Lukáš DOLANSKÝ, redaktor


--------------------


Sám ministr před studenty během týdne nevystoupil ani jednou. Nejdříve o to nestál on a v pátek už zase nechtěli vysokoškoláci. Z plánované debaty se odhlásila většina z nich také kvůli veletoči, který ministr během týdne udělal. V pondělí je navnadil ústupkem od školného, aby je pak den na to stejně rychle zaskočil návrhem na zápisné.




Josef DOBEŠ, ministr školství /VV/


--------------------


Je potřeba ty reformy objasňovat, nepochybně diskutovat, ale tlačit je milimetr po milimetru dál.




Lukáš DOLANSKÝ, redaktor


--------------------


Do debaty se během týdne vložil také prezident Klaus. Ten z Hradu studentům vzkázal, že jim jde výlučně jen o nátlakovou politiku a přidal se i premiér Nečas. Ten ale káral spíš ministra Dobeše. Za to, že se studenty podle něj nekomunikuje.




Petr NEČAS, premiér /ODS/ /27. 2. 2012/


--------------------


Já jsem dohodnut s rektory českých vysokých škol, respektive s jejich reprezentací, že budeme o této věci intenzivně jednat.




Lukáš DOLANSKÝ, redaktor


--------------------


Boj o reformu nekončí ani na politické ani na studentské frontě.




Dominik FORMAN, student


--------------------


Týden neklidu je spíše začátek. Týden neklidu má opravdu aktivizovat širokou akademickou obec, potažmo veřejnost, aby se začala zajímat o reformy.




Lukáš DOLANSKÝ, redaktor


--------------------


A je tedy otázka času, kdy studentská pochodeň za akademické svobody vzplane znovu. Redakce a Lukáš Dolanský, Česká televize.




Bohumil KLEPETKO, moderátor


--------------------


A teď trochu podrobněji k tomu, o co přesně jde. Řekne nám to Karel Rožánek. Karle, posloucháme.




Karel ROŽÁNEK, redaktor


--------------------


Dobrý večer. Ministr školství Josef Dobeš změnil rétoriku. Školné nebude. Místo toho teď mluví o zápisném. Za každý semestr by studenti mohli platit 2 200 korun a výš. O výši této částky se zatím ještě jedná. Studentům hrozí také 26 tisíc korun ročně za studium další vysoké školy, ale i za delší dobu studia. Bakaláři si připlatí, když budou na škole 5 let a více. Magistři déle než 4 roky. Jinak ministr Dobeš trvá na všech dalších bodech reformy. Hlavně na jiném složení vysokoškolských rad, nebo na tom, že tituly profesorů a docentů nemají být doživotní. Co bude s reformou dál? Premiér Nečas se kvůli ní sejde s rektory. Do té doby studenty s protesty zřejmě počkají. Reformní zákony má už sice na stole Legislativní rada vlády, kdy ji ale projedná samotný kabinet, zatím není jasné.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:48

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze