Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Paraziti

Paraziti

4.3.2012 21:45    ČT 1    Zpráva    

Nora FRIDRICHOVÁ, moderátorka


--------------------


Kdo je parazitem českého školství? Studenti, co studují zadarmo, anebo politici, co si kupují tituly? Sami jsme vzácní. Spolu jsme silní. Pacienti, co trpí vzácnými chorobami, se perou za svoje práva. A filmový padouch Gecko alias Michael Douglas nasazen do akce FBI proti chamtivým finančníkům. Dobrý večer. Byly to největší studentské protesty od roku 1989. Vysokoškolští studenti spustili rebelii proti ministru školství. Při takzvaném týdnu neklidu vyšlo na 20 tisíc z nich do českých a moravských ulic. Co na tom, že Josef Dobeš svůj plán zavést školní na poslední chvíli odvolal. Politici svorně volají po tom, aby studium bylo víc kvalitní. Opravdu jsou ale jejich snahy důvěryhodné? Vždyť zrovna oni sami se na českém školství tak podepsali a stále podepisují svými pochybně získanými akademickými tituly. A ještě to za ně odnášejí řadoví studenti. Téma pro Pavlu Kubálkovou.




Pavla KUBÁLKOVÁ, redaktorka


--------------------


Platit školné nebo ne? Téma, které rozděluje všechny. Asi nejdál zašel v boji za placené studium loni sám prezident Václav Klaus. Jeho názor mu studenti nemůžou odpustit dodnes.




Václav KLAUS, /přednáška na EF VŠ BTU v Ostravě, 7.12.2011/


--------------------


Považuji studium ne na základní ani na střední škole, ale studium na vysoké škole zadarmo za parazitování studentů na zbytku naší společnosti.




Stanislav ŠTECH, prorektor Univerzity Karlovy


--------------------


Bych chtěl vzkázat, kdo nejsme. Nejsme paraziti a sobci. To zejména sedí od člověka, který omilostňuje korupčníky a kšeftaře se vzděláváním.




Pavla KUBÁLKOVÁ, redaktorka


--------------------


Ze školného ale ministr v předvečer rebelie couvl. Na poslední chvíli přispěchal s tím, že by se platilo jen zápisné, prodloužení studia nebo studium na další škole. Rebely ale nezastavil. Posmívali se i tomu, jak zákony na ministerstvu vznikají. Přestože školné padlo, základní otázka zůstává stejná: kdo je parazit českého školství. Studenti, kteří studují zadarmo, anebo mocní, kteří si tituly kupují? Jsou to právě politici, kteří nejhlasitěji volají po kvalitnějších vysokých školách. Přitom oni sami mají podíl na jejich špatné pověsti. V Česku přibývá vlivných lidí s podezřele získanými akademickými tituly.




Dominik FORMAN, student Pedagogické fakulty UK


--------------------


Politici často argumentují tím, že se v českém vysokém školství vyskytuje korupce. Nicméně na druhou stranu v mnoha případech sami tuto korupci využívají a skrze ni získávají pochybné diplomy. No a kdo na to doplatí jsou sami studenti.




Pavla KUBÁLKOVÁ, redaktorka


--------------------


Studia za podezřele krátkou dobu, pochybné vysokoškolské práce. Modelový příklad za všechny. Právnická fakulta v Plzni, kterou akreditační komise teď nařídila zavřít.




Filip DRNEC, student 2. ročníku PF ZČU v Plzni


--------------------


Je známo, že zde studovalo spousta prominentních lidí, kteří si odnesli v podstatě za pár měsíců titul z naší fakulty, nicméně my v podstatě odnášíme jejich práci a důsledky toho, jakým způsobem jim studium zde bylo umožněno a to si myslím, že je velmi nespravedlné.




Nora FRIDRICHOVÁ, moderátorka


--------------------


Marek Benda. Poslanec ODS. Doktorem plzeňských práv navzdory krátké rigorozní práci. Ivana Řápková, poslankyně ODS. Magistrou plzeňských práv navzdory zásadním nesrovnalostem v indexu. Martin Langmajer. Bývalý pražský radní ODS. Bakalářem na soukromé pražské Vysoké škole finanční a správní za rok a čtvrt. Jan Řeřicha, náměstek Ústeckého primátora za ODS. Podezření z plagiátorství bakalářské práce na Vysoké škole finanční a správní. Dalibor Mlejnský. Starosta ODS v Praze 11. Podezření z plagiátorství diplomky na soukromé univerzitě Jana Amose Komenského. Jana Nagyová, ředitelka kabinetu Petra Nečase z ODS. Studium na Univerzitě Komenského. V diplomce zkopírovány dlouhé statě z dokumentů Ministerstva práce a sociálních věcí i bez uvedení zdroje.




Pavla KUBÁLKOVÁ, redaktorka


--------------------


Akademické tituly pomáhají k funkcím a vyšším příjmům. Může ale politická reprezentace i přes tyto aféry věrohodně stát za snahou o reformu školství?




osoba


--------------------


Já si myslím, že tím právě se snižuje ta důvěryhodnost těch jejich požadavků, těch jejich apelů.




Petr NEČAS, premiér /ODS/


--------------------


To jsou naprosto umělé a nesmyslné problémy, které neodpovídají reálnému životu. Myslím si, že české vysoké školství má úplně jiné problémy.




Nora FRIDRICHOVÁ, moderátorka


--------------------


Michal Hašek, místopředseda ČSSD, doktor práv ze slovenské Univerzity Sládkovičovo. Děkanem i konzultantem jeho práce poslanec slovenské Sociální demokracie Mojmír Mamojka. Zdeněk Dufek, ex vicehejtman Jihomoravského kraje za ČSSD a rovněž doktor práv ze Sládkovičova. Slovenská škola propojena se správní radou Joštovy akademie, kde byl Dufek členem. Roman Onderka, primátor Brna za ČSSD a bakalář ze soukromé brněnské vysoké školy Karla Engliše. Podle akreditační komise s naprosto nevyhovující prací. Miroslav Svoboda, poslanec ČSSD, inženýr z pražské Vysoké školy finanční a správní. Podezření z plagiátorství přiznala i sama škola. Jan Štrof, exzastupitel ČSSD v Praze 9 a inženýr z Vysoké školy finanční a správní. Za 16 měsíců.




Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD


--------------------


Pokud se o tom veřejnost dozví tak já předpokládám, že příslušní politici mohou být také potrestáni v rámci volebních procesů.




Pavla KUBÁLKOVÁ, redaktorka


--------------------


A jak třeba budou potrestaní pan Onderka, pan Hašek, pan Dufek, pan Štrol a podobně?




Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD


--------------------


Jak byla potrestána paní Řápková i další politici ODS, kteří se snažili nebo získali titul na plzeňských právech. Já si myslím, že každá tato kauza je individuální.




Jiří BOUDAL, student Filozofické fakulty UK


--------------------


Pokud chtějí opravdu si získat důvěru akademické obce jakékoliv reformy, tak si myslim, že by měli začít tady tim, abychom se každých 14 dní nebo 3 týdny nedozvídali o dalším poslanci, který má nějaký podezřelý titul.




Pavla KUBÁLKOVÁ, redaktorka


--------------------


Paradoxně i sám ministr školství už čelil podezření, že současný systém pomáhal obelstít. Přesně před rokem deník MF Dnes zveřejnil, že Dobeš napsal seminární práci své podřízené, Janě Machálkové. Deník se opíral o takzvanou elektronickou stopu dokumentu, podle které byl autorem právě ministr. On dodnes tvrdí, že práci jen opatřil svým krátkým komentářem.




Nora FRIDRICHOVÁ, moderátorka


--------------------


Možná není toto tím příkladem právě, jak politici se snaží ingerovat do toho systému toho školství?




Josef DOBEŠ, ministr školství /VV/


--------------------


Nezlobte se, to že tady někdo napíše práci, napíše práci o mně a požádá mě, abych se na ni podíval a řekl něco a já to okomentuju, na tom přece není nic špatného.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:48

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze