Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Kalouskovi už nedám ani korunu

Kalouskovi už nedám ani korunu

6.3.2012    Brněnský deník    Strana 14    Česká republika, autor: KATEŘINA PERKNEROVÁ       


Ministr školství Josef Dobeš (VV) se ve středu hodlá při debatě o úsporách vzepřít rozpočtovému tlaku a Deníku řekl:


Praha – Ministr školství Josef Dobeš už zase dává hlavu na špalek. Po státních maturitách a čerpání peněz z evropských fondů je tentokrát jeho soupeřem ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), jenž chce vzít jeho resortu 4,5 miliardy.


* Skutečně přijdete o 4,5 miliardy a 17 tisíc učitelů o místo?


            Materiál o úsporách ve státním rozpočtu byl představen poradě ekonomických ministrů minulé pondělí. Největší škrty podle něj opět připadají na ministerstvo školství. Promneje nepřijatelný a jakmile přijde na vládu, přednesu argumenty, proč nepřipustím jeho realizaci.


* Proč?


            Obecné východisko je, že potřetí za sebou už nechci tupě škrtat. Myslím si, že po dvou letech by vláda měla přistoupit ke koncepčnějšímu řešení, kdy řekne, že má určité priority, které dává před závorku, a škrtat může až za ní.


* Tohle ale přesně stojí v programovém prohlášení vaší vlády.


            Souhlasím. Programové prohlášení skutečně staví na podpoře školství. Když ale fakticky přijde na věc, nejvíce se škrtá právě v tomto resortu. Proto říkám, že je nutné připomenout, jak se v naší koaliční smlouvě a všech vládních dokumentech mluví o konkurenceschopnosti postavené na vzdělání.


* Pro letošní rok jste ale přece vybojoval pro učitele 4,5 miliardy navíc.


            Ano, ale i díky tomu, že jsem musel ve svém rozpočtu provést zásadní škrty, Vysoké školy například dostaly o 1,2 miliardy méně, musel jsem seškrtat investice, na úřadu jsem ušetřil půl miliardy. Kdybych dnes měl škrtnout 4,5 miliardy, které vláda poslala na kantorské platy, musel bych je sebrat učitelům


* Ministr financí Miroslav Kalousek ale argumentuje tím, že žáků ubývá, zatímco učitelů je stále stejný počet. Stačí tedy propustit ty nadbytečné.


            Miroslav Kalousek by to zřejmě udělal stejně jako u mateřských školek, kdy jsme došli do katastrofické situace, že máme dvacet tisíc neumístitelných dětí. Měl by sledovat, kudy vede demografická křivka. Populační vlna se ze školek přelije do základních škol, které tudíž nelze dramaticky rušit. Ministr financí také ukázal, jak vnímá školství. On neřekl, že zruší místa 17 tisíc učitelů, ale úředníků. To mi výrazně vadí, učitel není byrokrat a my musíme velmi vážit, kde propouštět lze a kde nikoliv.


* Dá se vůbec někde ušetřit?


            Připravuji velmi pečlivě materiál o financování regionálního školství. Chci velmi koncepčně pracovat se sítí škol včetně vnímání demografických vln. Vím, že střední školy jsou předimenzovány amyse s hejtmany bavíme o jejich optimalizaci. To by měl pan Kalousek vědět. Stejně tak mluvíme o změně normativu podle ideálně naplněné třídy na základních školách. Tento materiál, který je ve veřejné diskusi, je ale nejvíce torpédovaný zástupci TOP09, uniká mi tedy logika Kalouskových argumentů. Navíc ministr financí si myslí, že uspořené peníze mu vrátím do rozpočtu. Ajá říkám ne, ty zůstanou ve školství, které je oproti zemím EU hluboce podfinancované.


* Kde je hranice vašeho ne?


            Nastala teď. Nechci devalvovat své rozhodnutí ke státní maturitě a evropským fondům, ale je pro mne nepředstavitelné, že by vláda, jejímž jsem členem, přidala učitelům 4,5 miliardy a za půl roku jim je zase vzala. Ato ve chvíli, kdy je ministerstvo už poslalo na kraje a ty je rozepisují školám. Myjsme řekli, že učitelé jako jediná složka státní správy dostanou přidáno, nastavili jsme normativy, dali jsme je do tabulek, a teď jim to vezmeme? To já neudělám.


* Dostanou skutečně přidáno všichni?


            Jednoznačně. Někdo tři stovky, jiný až tři tisíce. V průměru to dělá 500 až 700 korun měsíčně.


* O rezignaci kvůli vysokoškolským zákonům, kvůli nimž minulý týden protestovalo dvacet tisíc studentů a pedagogů, neuvažujete? Co třeba licitace kolem školného?


            Já mám se školným velký problém. Škrty v rozpočtu mého resortu a školné mají společného jmenovatele, a to je útok TOP09. Pro tuto stranu už dávno neplatí programové prohlášení vlády. Jinak by předsedkyně školského sněmovního výboru za TOP09 Anna Putnová neprohlásila, že pokud se školné zavede, tak nejdříve v roce 2015, tedy za jiné vlády.


* Jenže paní Putnová to říkala v souvislosti s vládním slibem, že než se zavede školné, musí nejméně rok platit zákon o finanční pomoci studentům, což už není legislativně reálné. Vy jste dané termíny nestihl.


            Nestihl, protože celý ten proces TOP09 blokuje. Harmonogram byl zvládnutelný, pokud by koalice jako celek chtěla oba zákony schválit. Vždyť před dvěma měsíci skončila práci koaliční skupina devíti expertů, která se na všem shodla, včetně tří zástupců TOP09.


* Souhlasili i se snížením hranice pro splácení školného z dosažení průměrného platu na dvojnásobek minimální mzdy 16 tisíc korun?


            Samozřejmě. Právě tento krok vycházel vstříc argumentům TOP09, že reforma není fiskálně neutrální. Snížení hranice splácení mělo zmenšit výdaje.


* Čili dáváte rektorům za pravdu, že školné mělo od počátku suplovat výpadek ve financování vysokých škol, které má klesnout z letošních 19 na 15 miliard v roce 2014?


            Ne, takto to svázáno není. Financování vysokých škol musí být vícezdrojové a předvídatelné, čili dlouhodobé na tři až pět let. Aškolné nesmí být záplatou pro státní rozpočet. Proto moje válka o 4,5 miliardy. Já budu šetřit a snižovat byrokracii, ale odteď už nesmí do státního rozpočtu z resortu odtéct ani koruna. Každá ušetřená částka musí zůstat ve školství, jinak se nehneme směrem ke kvalitě.


* Stát pošle univerzitám těch 19 miliard i v příštích letech?


            Jednoznačně. Reformujme síť vysokých škol, bavme se o tom, že jich je moc, ale peníze musejí zůstat těm kvalitním školám. Jestli se nemýlím, Oxford má 26 miliard korunna 15 tisíc studentů. Mymáme necelých dvacet na 350 tisíc vysokoškoláků. Jak chceme konkurovat centrům excelence v Evropě, když jim dáváme zlomek peněz? To nejde.


* Změní se školné na zápisné s tím, že za každý semestr navíc nad řádné studium a druhou VŠ se zaplatí 26 tisíc měsíčně?


            Ač ten systém bude výrazně asociálnější – a promneje asociální, když pokladní nebo pokrývač musí přispívat na studium vysokoškoláků – je to po událostech v koalici asi jediná přijatelná varianta. Čili studium v řádném termínu bude nadále zadarmo a doba nad to placená. Ktomu se můžeme bavit o jakémsi poplatku při každém semestru. Je to realita, která mě netěší.


* Zápisné bude ve výši dvou tisíc korun za semestr?


            Padlo toto číslo, ale s ním lze pracovat. Rozhodně platí, že půjde o peníze navíc, které by neměly ubrat nic ze státní podpory univerzitám, měly by zůstat školám a zlepšit jejich kvalitu.


* Mluvíte stále o kvalitě. Na ní ale v minulosti do značné míry rezignovala plzeňská právnická fakulta. Vy nyní budete rozhodovat o její budoucnosti. Jak to dopadne?


            Rozhodnutí oznámím ve čtvrtek. Vysokoškolský zákon je poměrně striktní v tom, že proti verdiktu Akreditační komise v podstatě není odvolání. Seznámil jsem se s jejím stanoviskem, výkladem zákona i rozkladem Plzně. Rozhodnu nestranně.


* Přikláníte se k tomu, že výkon rozhodnutí komise prodloužíte do doby, než dostudují dnešní studenti 1. ročníku?


            Nic ani nenaznačím. Budu se držet zákona a zároveň přemýšlet o osudu 1800 studentů plzeňských práv, kteří se ničím neprovinili. Nato musí ministerstvo brát ohled.


„Škrty v rozpočtu mého resortu a školné mají společného jmenovatele, a to je útok TOP 09. Pro tuto stranu už dávno neplatí programové prohlášení vlády.“


„My jsme řekli, že učitelé jako jediná složka státní správy dostanou přidáno, nastavili jsme normativy, dali jsme je do tabulek, a teď jim to vezmeme? To já neudělám.“






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:49

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze