Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studenti a pedagogové protestovali „otevřenou univerzitou“

Studenti a pedagogové protestovali „otevřenou univerzitou“

5.3.2012    Zdravotnické noviny - ZDN    Strana 15    Události, fakta, názory, autor: red       


Takzvaný Týden neklidu, který na vysokých školách proběhl od 27. února, byl protestní akcí studentů proti reformní koncepci ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, resp. proti deklarovanému věcnému zaměření nového zákona o vysokých školách a souvisejícího zákona o finanční pomoci studentům.


Noci univerzit, jedné z akcí protestního týdne, se 28. února zúčastnili i studenti lékařských fakult a pod­ poru jim přišli vyjádřit i akademičtí funkcionáři a významní pedagogové – v Praze například prof. MUDr. Radana Königová, CSc., prof. MUDr. Pavel Klener, DrSc., prof. MUDr. Vladimír Komárek, CSc., prof. MUDr. Michal Anděl, CSc., prof. MUDr. Pavel Pafko, DrSc., a prof. MUDr. Aleksi Šedo, DrSc.


„Slyšeli jsme tady medicínské přednášky. Univerzitní medicína je z hlediska tvorby nových přístupů a no­ vých poznatků často uváděných v mezinárodních publikacích vedoucí složkou výzkumu v ČR. Má ale také svůj etický náboj a své filozofické zázemí. Proto je pozitivní, že se univerzitní medicína i tady prezentuje,“ řekl Zdravotnickým novinám prof. M. Anděl.


„Souhlasím s tím, že návrh vysokoškolského zákona omezuje akademické svobody, které by se neměly zaměňovat za řízení univerzit politiky a ekonomy,“ zdůvodnil podporu studentských protestů prof. P. Klener. Prof. V. Komárek je předsedou Akademického senátu 2. LF UK. Zdravotnickým novinám řekl: „Považuji to, že se studenti ozývají a mají zájem o svoji fakultu, respektive univerzitu, za velmi podstatné. Mám velké výhrady k reformě, která omezuje autonomie a svobody, protože si myslím, že Univerzita Karlova je velmi kvalitní po stránce vědy a výzkumu i vzdělávání a nepotřebuje hlubokou reformu. Naopak se domnívám, že určitá míra vstupu financí od studentů a třeba i od mecenášů či z grantů je určitě dobrá, protože podpoří nezávislost tím, že nebudeme chtít tolik financí od státu.


Forma protestu, tedy cyklus přednášek z různých oborů, se mi velmi líbila. Jsme univerzita a měli bychom se setkávat s právníky, teology, filozofy a dalšími učiteli i studenty. Myslím, že by takováto open univerzita mohla probíhat jednou za čas i mimo protestní čas. Třeba by přilákala i širší veřejnost.“ V podobném tónu hovořila i významná představitelka české dermatologie prof. R. Königová: „Domnívám se, že tato akce je velmi významná, protože se setkají lidé z různých fakult. Univerzita má tvořit celek a jednotlivé fakulty nemají mezi sebou soupeřit, ale vzájemně se podporovat a univerzitu dále povznášet.


Je důležité, že tato akce sjednotila studenty i akademiky. Měla jsem pocit až rodinné atmosféry a velmi pozitivní odezvy. To, že jako formu protestu zvolili přednášky, považuji za správné – poukázali na význam nezávislého vzdělávání, neovlivnitelného zevními vlivy.“ Na konkrétní výhrady k navrhované reformě vysokoškolského zákona jsme se v průběhu Noci univerzit na právnické fakultě v Praze zeptali studentů 1. lékařské fakulty UK v Praze: „Nejvíc mi vadí navrhované zřízení rad vysokých škol a změna úlohy akademických senátů. Protože jsem sama jeho členkou, vnímám to jako krok zpět, protože se domnívám, že studentský přístup je pro chod univerzity důležitý. Dále například to, že rektor by již nebyl volen, ale jmenován,“ vysvětluje Jana Mašková, studentka 5. ročníku. „Souhlasím s kolegyní, ale současně mě irituje, že když si otevřete jakékoli noviny, dozvíte se, že protestujeme proti zavedení školného. V takovém případě bychom s protesty dávno skončili, protože tento návrh již ministr stáhl. Stále je ale ve hře mimo jiné zásadní omezení akademických svobod,“ doplnil posluchač 2. ročníku František Vaňásek.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:49

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze