Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Známí lékaři podpořili studentské protesty

Známí lékaři podpořili studentské protesty

5.3.2012    Zdravotnické noviny - ZDN    Strana 1    Titulní strana


„Je mi velmi sympatické, že nebyly zvoleny žádné agresivní protesty, ale že univerzity připomněly, že jejich posláním je vzdělávání, a připravily edukativní program reprezentující téměř všechny vyučované obory. A tato plná posluchárna dokazuje, že je o něj zájem.“




Výše uvedeným výrokem zdůvodnil emeritní přednosta I. interní kliniky 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze prof. MUDr. Pavel Klener, DrSc., svou podporu studentům, kteří 28. února akcí Noc univerzit protestovali proti ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) deklarovaným záměrům reformy vysokého školství. Noc univerzit byla součástí tzv. Týdne neklidu, ke kterému se přihlásila naprostá většina vysokých škol v ČR.


V Praze byla jedním z center akce budova Právnické fakulty UK, kde za značného posluchačského zájmu probíhal multioborový seriál přednášek, v jehož rámci vyjádřili svými vystoupeními podporu studentům i významní lékaři­pedagogové. Vedle uvedeného prof. Klenera např. přednosta II. interní kliniky 3. LF UK a FN Královské Vinohrady, Praha, prof. MUDr. Michal Anděl, CSc.: „K podpoře této studentské akce mě vedlo hlavně přesvědčení, že je potřeba další diskuse. Je dobře, že tato diskuse se přenáší z ministerských kabinetů a z poslaneckých pracoven, ale také z akademických senátů do širšího prostoru. Je to diskuse, která zdaleka není jen k tématu vysokých škol, ale týká se celé společnosti,“ řekl prof. Anděl Zdravotnickým novinám.


Ocenil i zvolenou formu protestu: „Cítím, že se nejedná jen o protest negativní, je v něm i velmi silný pozitivní náboj. Vyznívají z něj slova: My jsme univerzita sebevědomá, my máme co říci nejen sami k sobě uvnitř univerzitních lavic, ale také celé veřejnosti. My neposíláme společnosti jen naše absolventy, ale i mnoho významných signálů.“ Prof. MUDr. Pavlu Pafkovi, DrSc., emeritnímu přednostovi III. chirurgické kliniky 1. LF UK a Fakultní nemocnice v Motole, vadí v reformní aktivitě MŠMT nekoncepčnost přístupu: „V tisku se například dočítáme, že školné bude dvacet tisíc, potom dva tisíce, nato nic a nakonec, že se bude platit něco úplně jiného – to považuji za nedůstojné. Ministr si musí řešení rozmyslet a pak je jednoznačně vyhlásit. A na rozhodnutí trvat nebo třeba odejít. Nynější ministerstvo školství nemá mou důvěru a nedovedu si představit, že by do navrhovaných vysokoškolských rad dokázalo nominovat lidi, kteří by mou důvěru měli,“ řekl Zdravotnickým novinám prof. Pafko.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:49

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze