Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Deset tisíc studentů zvonilo klíči na vládu. Ta nepřišla

Deset tisíc studentů zvonilo klíči na vládu. Ta nepřišla

1.3.2012    Právo    Strana 1    Titulní strana, autor: Marek Přibil       

Na největší studentské demonstraci od roku 1989 se včera v Praze podle organizátorů sešlo před úřadem vlády deset tisíc protestujících proti reformám z dílny ministra školství Josefa Dobeše (VV).


            Odhad policie byl sedm tisíc lidí. Napříč Českem pak vyjádřily v ulicích nesouhlas s reformou vysokých škol další tisícovky mladých lidí.


            Před pražskou budovu kabinetu dorazili vysokoškoláci jak z hlavního města, tak i regionů.


Ani děti, ani ovce


Dav se táhl od Rudolfina přes Čechův most až ke Strakově akademii. Nad hlavami nesli studenti desítky transparentů a s hlasitým křikem a pískotem skandovali: „Nejsme děti! Nejsme ovce! Nejsme paraziti! Univerzity jsou naše!“


            Skandovali „Když nechcete slyšet, nebudeme tiše“ anebo „Dobešovy chyby, nedáme si líbit“. Doprovázela je dodávka, ze které si pouštěli písně z alba The Wall (Zeď) od skupiny Pink Floyd. Ta kritizovala unifikaci vzdělávání a „výrobu produktů“ na míru v podobě studentů.


Za masového zvonění klíči vyzvali vysokoškoláci vládu a zejména Dobeše, aby se přišli ukázat. Dveře i okna Strakovy akademie však zůstaly uzavřeny, třebaže chodby úřadu, kde zrovna jednala vláda, během hlasitého protestu rezonovaly a duněly.


            Podle premiéra Petra Nečase (ODS) se členové vlády s protestujícími, mezi nimiž nechyběl ani rektor UK Václav Hampl, nesetkali kvůli tomu, že zrovna pracovali. „Pan ministr Dobeš se nedostavil, protože byl v práci, protože zrovna jednala vláda. Kdyby nejednala, tak by zřejmě řada z nás měla možnost tam odejít. Není ale možné přerušit jednání vlády, protože se koná nějaká demonstrace. Běží mašiny a od jedoucích strojů se prostě neodchází, obrábí se zkrátka dál,“ řekl Nečas.


„Vrať se do vězení“


Uvedl, že vláda bude o změnách vysokého školství dále jednat s rektory i zástupci studentské komory. Ve svobodné zemi je podle něj normální, že „studenti vyjadřují názor na kroky vlády například i na demonstraci“.


            Premiér pak v Londýně připustil, že nutné změny ve školství možná nebyly dobře komunikovány s akademickou obcí a studenty.


            Studenti tak nakonec pouze zanechali na zdi proti Strakově akademii několik transparentů hlásajících, že „Mozek není bankomat“ nebo vyzývající Dobeše, aby se „vrátil do vězení“, kde v 90. letech pracoval jako vězeňský psycholog.


            „Vrátíme se a bude nás ještě víc,“ volali pak studenti s tím, že chtějí hájit svobodu společnosti. „Přestáváme mlčet k politice,“ hřměli do mikrofonů organizátoři. Hampl konstatoval: „Je vidět, že je opravdu něco špatně, když přišlo tolik studentů.“ Dav nejprve krátce po desáté hodině dopoledne zcela zaplnil u Rudolfina náměstí Jana Palacha. Vysokoškoláci se vybavili transparenty jako „Dobeše do koše“, „My se škrtnout nedáme“ či „Neprodávejte nás bankám“.


            Mnozí přišli s plackami hlásajícími, že se stydí za ministra školství. Také k náměstí přiléhající budovy Filozofické fakulty UK a Vysoké školy uměleckoprůmyslové se vyzdobily nápisy proti návrhů zákonů o VŠ a finanční pomoci studentům, potažmo školném.


            Ke shromáždění promluvil nejostřeji prorektor UK pro rozvoj a vyučující Pedagogické fakulty UK Stanislav Štech.


            „Ukradli nám reformu a naplnili ji vlastním obsahem,“ prohlásil s tím, že „když změny projdou, místo univerzit budou firmy, místo děkanů a rektorů manažeři a místo studentů klienti“.


            Štěch se obul i do prezidenta Václava Klause. Vzkázal mu, že protestující nejsou „paraziti ani sobci“, za něž je před časem označil. „Prezident omilostňuje korupčníky, kteří kupčí se vzděláním,“ řekl prorektor. Chystané změny podle něj výrazně napadají principy VŠ samosprávy a ohrožují akademické svobody.


            „VŠ nejsou hračkou v rukou politiků,“ připomněl ve svém projevu Miroslav Jašurek, předseda Studentské komory Rady VŠ. Vystoupili i další řečníci z řad studentů i akademiků.


            Po mítinku před Úřadem vlády, kdy studenti zcela zaplnili i přilehlé ulice, se demonstrace kolem poledne pokojně rozpustila. Malá skupinka vyrazila na Pražský hrad.


            Dobeš prostřednictvím mluvčího Radka Melichara protestujícím vzkázal: „Pan ministr zastává názor, že v demokratické a svobodné společnosti má každý ústavou zaručené právo svobodně vyjádřit svůj názor. Takto chápe i stávající protestní akce.“ Dobeš má být v pátek hostem Vysokoškolského fóra 2012, kde bude diskutovat se studenty.


            Včerejšími protesty vyvrcholil Týden neklidu, zapojilo se do něj 12 univerzitních měst, konaly se například Noci univerzit s debatami a happeningy. Dnes ještě chystají průvod studenti z Ústí nad Labem.


***


Není možné přerušit jednání vlády, protože se koná nějaká demonstrace Petr Nečas




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:46

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze