Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studenti křičí, že jim stát bere svobodu

Studenti křičí, že jim stát bere svobodu

1.3.2012, Rubrika: Titulní strana, Strana: 1, Autor: Kateřina Frouzová Téma: 2. lékařská fakulta



Více než deset tisíc

studentů včera v ulicích několika měst protestovalo proti reformě univerzit. Tvrdí, že jim ministr Josef Dobeš chce vzít svobodu a zvýšit vliv

politiků. Ministr už z části návrhů ustoupil.


PRAHA Mnohatisícový dav studentů před Úřadem vlády posílá „Dobeše do koše“. Ti mírumilovnější ho přirovnávají k samolibému a despotickému králi Ubu. A ti nejklidnější přišli s vlastním kandidátem - do křesla ministra školství Josefa Dobeše (VV) by se podle jejich transparentu měl posadit pohádkový kouzelník Brumbál. Je prý kompetentnější.

V centru Prahy se včera sešlo sedm tisíc mladých lidí, aby ministra donutili rychle přepracovat připravenou reformu vysokých škol.

Počet účastníků udělal z včerejšího protestního pochodu jednu z největších studentských akcí od roku 1989. I to by podle nich měl ministr vzít v potaz.

Studenti se nejvíc bojí ztráty akademických svobod - například menšího vlivu akademických senátů, do nichž si studenti volí zástupce. Mají je doplnit nové rady vysokých škol, které budou fakulty kontrolovat.

„Nejvíc mi vadí, že do nově vzniklé rady mají politici dosazovat politiky nebo lidi z byznysu. Nevíme, kdo to bude, a přitom mají řídit školu a vydávat nejdůležitější rozhodnutí. Mám strach, že se to u nás zvrhne a špatně dopadne,“ vysvětluje studentka prvního ročníku 2. lékařské fakulty v Praze Eva Fürstová, proč přišla na demonstraci. Právě tato změna nejvíce vadí i České konferenci rektorů a dalším akademikům.


První ústupky


Dobešova motivace je přitom jasná - zvýšit kvalitu škol, což nejde bez kontroly. Dnes školy mohou s penězi od státu zacházet velmi volně. Dohled zvenku by je měl přimět, aby je investovaly do kvalitní výuky.

„Budou to renomovaní odborníci, uvidí procesy jinýma očima,“ říká o složení nových rad Dobešův náměstek, bývalý rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm.

Další z věcí, jež studentům vadí, je školné, od kterého však už Dobeš pomalu ustupuje. Ministr také řekl, že možná omezí výběr členů zmíněných rad. Podle něj by tam nemuseli být politici, ale třeba úspěšní absolventi.

Ústupky však demonstrantům nestačí. Včera se bouřili i v dalších městech - v Hradci Králové, Ostravě, Plzni a Českých Budějovicích přišly dohromady čtyři tisíce lidí. Studenti přitom neodmítají reformy jako takové, skoro 60 % jich podle průzkumů uznává, že je třeba něco dělat. Ale něco jiného.


***


„Senáty všech škol se shodly, že tyto změny mohou ohrozit vysoké školství.“ Miroslav Jašurek šéf Studentské komory Rady VŠ


FAKTA Jak chce Dobeš změnit vysoké školy * Vysoké školy se rozdělí na výzkumné a praktické. Ty první budou vzdělávat magistry a doktory, ty druhé jen bakaláře. * Nad kvalitou škol bude bdít nová Národní akreditační agentura, prověrky však pro ni budou provádět soukromé firmy. * Mnoho pravomocí, zejména kontrolu školy, převezmou od akademických senátů nové rady vysokých škol. Jejími členy budou pouze lidé mimo školu. * Zákon usnadní odebírání podvodně získaných titulů, bude to možné i po delší době.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:46

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze