Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studenti křičí na ministra. Mají proč?

Studenti křičí na ministra. Mají proč?

1.3.2012, Rubrika: Titulní strana , Strana: 1, Autor: Kateřina Frouzová, Téma: 2. lékařská fakulta



Více než deset tisíc studentů včera v ulicích několika měst protestovalo proti reformě univerzit. Tvrdí, že jim ministr Josef Dobeš chce vzít svobodu a zvýšit vliv politiků. Ministr už z části návrhů ustoupil.


PRAHA Mnohatisícový dav studentů před Úřadem vlády posílá „Dobeše do koše“. Jeden z transparentů ho přirovnává k samolibému a despotickému králi Ubu. A podle dalšího by kompetentnějším ministrem školství než Josef Dobeš (VV) byl i kouzelník Brumbál.

V centru Prahy se včera sešlo sedm tisíc mladých lidí, aby ministra donutili rychle přepracovat připravenou reformu vysokých škol. Další čtyři tisíce lidí protestovaly v Hradci Králové, Ostravě, Plzni a Českých Budějovicích. Protest tak byl jednou z největších studentských akcí od roku 1989.

Studenti se nejvíc bojí ztráty akademických svobod - například menšího vlivu akademických senátů, do nichž si studenti volí zástupce. Mají je doplnit nové rady vysokých škol, které budou fakulty kontrolovat.

„Nejvíc mi vadí, že do nově vzniklé rady mají politici dosazovat politiky nebo lidi z byznysu. Nevíme, kdo to bude, a přitom mají řídit školu a vydávat nejdůležitější rozhodnutí. Mám strach, že se to u nás zvrhne a špatně to dopadne,“ vysvětluje studentka prvního ročníku 2. lékařské fakulty v Praze Eva Fürstová, proč přišla na demonstraci. Právě tato změna nejvíce vadí i České konferenci rektorů a dalším akademikům.

Mají studenti důvod k dramatickým protestům? Dobeš i studenti by chtěli kvalitnější školy. V tom je shoda.

Ministr chce navíc větší kontrolu nad jejich hospodařením. Dnes školy mohou s penězi od státu zacházet docela volně. Podle ministra větší dohled z venku školy přiměje investovat do kvalitnější výuky. Studenti i rektoři se bojí, že naopak rady mohou posílat peníze ze škol pryč a že v nich zasednou odložení politici a podnikatelé s jinými než „školními“ zájmy.

Ministerstvo se hájí, že do školských rad žádné politiky nepošle. „Budou to renomovaní odborníci, uvidí procesy jinýma očima,“ říká náměstek ministra a bývalý rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm.

Faktem je, že se české univerzity dnes nedokážou prosadit v mezinárodních žebříčcích. Navíc zde existuje až příliš vysokých škol pochybných kvalit. A to vadí i studentům - že jsou reformy nutné, uvádí v průzkumech 60 procent z nich. S ministrem se však neshodnou, jaké reformy.


***


FAKTA Jak chce Dobeš změnit vysoké školy * Vysoké školy se rozdělí na výzkumné a praktické. Ty první budou vzdělávat magistry a doktory, ty druhé jen bakaláře. * Nad kvalitou škol bude bdít nová Národní akreditační agentura, prověrky však pro ni budou provádět soukromé firmy. * Mnoho pravomocí, zejména kontrolu školy, převezmou od akademických senátů nové rady vysokých škol. Jejími členy budou pouze lidé mimo školu. * Zákon usnadní odebírání podvodně získaných titulů, bude to možné i po delší době.


„Senáty všech škol se shodly, že tyto změny mohou ohrozit vysoké školství.“ Miroslav Jašurek šéf Studentské komory Rady VŠ





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:45

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze