Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Noc organizátora studentských protestů? Ve dvě ráno do postele, od šesti hodin zase vzhůru

Noc organizátora studentských protestů? Ve dvě ráno do postele, od šesti hodin zase vzhůru


1.3.2012    Pražský deník    Strana 3    Z metropole, autor:   ONDŘEJ LEINERT       


Malá Strana – Postgraduální student Marek Hilšer z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy má obvykle docela jinou práci, ale včera si vyzkoušel úlohu spíkra. Postavil se před Strakovou akademií na korbu vozu a hovořil k několikatisícihlavému davu studentů protestujících proti připravované reformě vysokých škol. Do své nové úlohy se vžil tak, že ho kamarádi na konci krotili: „Marku, už musíme končit, vypni ten mikrofon a nech to bejt. Mámeto nahlášené jen do dvanácti, musí pochopit, že se mají rozejít.“ Co ho přivedlo ke včerejší demonstraci?


* Kdy jste se začal účastnit těch studentských demonstrací?


            Zajímám se o tyto věci déle, ale aktivní zapojení do této záležitosti vzniklo v lednu po vystoupení pana rektora, kdy se ukázalo, že současná politická reprezentace myslí prosazení reforem opravdu vážně, včetně toho, že vysoké školy mají být závislé na politické moci. Od ledna proto intenzivně pracujeme, aby se veřejnost a studenti dozvěděli, o co politikům jde.


* Takže vámi hnulo, když si ministr Josef Dobeš vyžádal od rektora Univerzity Karlovy Václava Hampla vysvětlení tehdejších demonstrací?


            Samozřejmě. Navíc slovník, který použil, kdy řekl, že si zve rektora na podání vysvětlení, to je termín z trestního práva, což nám přijde skandální a hanebné. Jak si může ministr zvát nezávislého rektora k podání vysvětlení?


* Ještě před touto demonstrací se konala i Univerzitní noc. Účastnil jste se jí také?


            Ano, byl jsem jedním z organizátorů na právnické fakultě. Takže spánku bylo málo (usmívá se). Šel jsem spát asi ve dvě ráno a v šest hodin už jsem začal vyřizovat první telefonáty a připravovat tuto demonstraci. Aještě to zdaleka nekončí, Týden neklidu pokračuje.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:46

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze