Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Stydíme se za „nejlepšího ministra“, svobody se nevzdáme!

Stydíme se za „nejlepšího ministra“, svobody se nevzdáme!

1.3.2012    Pražský deník    Strana 13    Události, autor:  KATEŘINA CIBOROVÁ       


Praha – Je středa, devět hodin ráno. Za hodinu má vše začít a na pražském Palachově náměstí je jen pár stovek studentů. Takhle má vypadat demonstrace za studentskou svobodu? S úderem desáté se však náměstí s výhledem na Hradčany zaplnilo.


            Po jedenácté už jsme všichni před Úřadem vlády po vzoru našich rodičů zvonili klíči a skandovali: „Svobodu nedáme!“ Klopy kabátů nám zdobily placky s nápisem „Stydím se za nejlepšího ministra školství“. Nad hlavami nám plápolaly transparenty s hesly jako „Myslíš – zaplatíš“, „Záleží na schopnostech,nena majetku rodičů“, „Nechceme zpívat na Dobešovu notu“ a další. Bouřili jsme se proti připravované reformě vysokého školství.


            Do průvodu, který čítal až deset tisíc lidí, dorazili také vysokoškolští pedagogové. Cestu do Strakovy akademie si všichni demonstrující krátili hlasitým výskotem, zpěvem studentské hymny nebo legendární písně We don´t need no education kapely Pink Floyd. Úřad vlády však zůstal zavřený, dav se Dobeše dovolával marně.


            Před tím, než tisíce studentů vyrazily na pochod, hrálo se divadlo nebo se četly básně. K shromáždění promluvil například i prorektor Karlovy univerzity Stanislav Štech: „Politici nám nabízejí univerzitu jako firmu, dohled politiků a byznysmenů, manažery místo děkanů a klienty místo studentů. A to nechceme!“ Vysokoškoláci dali hlasitě najevo svůj souhlas, určitě nejen proto, že na středu dostali rektorské volno. „Reforma přinese víc byrokracie. Do škol by měla dotlačit peníze, ale ne prostřednictvím školného. Co studenti zaplatí na školném, to stát sebere, a školy nebudou mít ani na toner do tiskárny,“ varuje Ondřej Švec z ČVUT . Jan Vávra z Fakulty sociálních věd UK dodává: „Školné na dluh je hovadina. Člověk, který má dluhy, není svobodný.“


            Ještě víc než školné však studentům vadí možný politický vliv členů správních rad, které podle návrhu zákona bude jmenovat ministr.


            To mnohokrát zaznělo i na úterní Noci univerzit, kdy Karlova univerzita do půlnoci nechala otevřené dvě své fakulty. Tisíce studentů večer vyrazily do školy za popularizačními přednáškami. Přestože se v Praze ve školách nespalo, Noc univerzit splnila svůj účel. Ukázala veřejnosti, o co by ji reforma mohla připravit.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:46

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze