Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Tisíce studentů dnes v celé zemi protestovaly proti reformě VŠ

Tisíce studentů dnes v celé zemi protestovaly proti reformě VŠ

Praha 29. února (ČTK), kli mal

Tisíce studentů dnes v univerzitních městech protestovaly proti reformě vysokých škol. Jen v Praze se podle odhadů policie sešlo na 7000 lidí, další průvody se konaly v Hradci Králové, Ostravě nebo Českých Budějovicích. Studentům vadí současný návrh dvou reformních zákonů. Premiér Petr Nečas (ODS) v reakci na protesty řekl, že vláda bude o chystaných změnách ještě jednat s rektory a zástupci studentů.


    Dnešními protesty vyvrcholil takzvaný týden neklidu, zapojilo se do něj 12 univerzitních měst. K úřadu vlády dnes kromě pražských studentů pochodovali i vysokoškoláci z regionů. Transparenty jako "Dobeše do koše" vyjadřovali mladí lidé nesouhlas s návrhy zákonů o VŠ, které připravil ministr školství Josef Dobeš (VV). U Strakovy akademie se ale s demonstranty Dobeš ani žádný z ministrů nesetkal, vláda totiž právě jednala.


    Zhruba 1500 studentů se dnes odpoledne zapojilo také do pochodu studentů centrem Hradce Králové, asi 600 studentů prošlo i Českými Budějovicemi. Další tisícovka studentů dnes protestovala v Ostravě. Už v úterý vyšlo v Brně do ulic asi 6000 mladých lidí. Do protestů se zapojili i někteří vyučující nebo rektoři. Na čtvrtek chystají průvod studenti z Ústí nad Labem.


    Kritikům reformy vadí zavedení školného a také změny v pravomocích vysokých škol. Do jejich řízení by nově mohli víc zasahovat podnikatelé nebo politici, kteří by seděli ve správních radách. Protesty tak chtějí přimět vládu, aby návrhy reformních zákonů neschvalovala.


    "Budu jednat dále s představiteli rektorské konference i šéfy Rady vysokých škol a jsem přesvědčený, že tady je zájem na pozitivních změnách v českém vysokém školství. Vláda bude intenzivně jednat," nechal se slyšet premiér Nečas. Ten už dříve reformy podpořil. Proti studentským protestům se postavil i prezident Václav Klaus, označil je za nátlakové.


    Reforma se připravuje osm let, počítá mimo jiné s novým financováním škol na několik let dopředu a změnami v akreditacích a udílení titulů. Školy by se také měly profilovat buď jako výzkumné, vzdělávací, nebo prakticky orientované.


    V České republice funguje 26 veřejných a dvě státní vysoké školy. Vysokoškolských studentů je přes 392.000, z toho na veřejných vysokých školách jich studuje 339.000.







Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:47

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze