Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Hrr na reformu!

Hrr na reformu!

1.3.2012    Literární noviny    Strana 2    Komentáře, autor: Aleš Bluma       


Máme Týden neklidu. Je to s podivem, že pouze týden. Většina obyvatel je přesvědčena, že neklid cloumá naší společností už drahný čas. Tentokrát zachvátil větší mírou než obvyklou akademickou půdu. Budoucí herci a hudebníci brání JAMU vlastními těly, studenti Ostravské univerzity přenocují v menze, všude se konají pochody, happeningy, koncerty (viz foto na str. 3).


Zdá se, že akce mají výsledek. V pondělí oznámil ministr Dobeš, že se školné nebude zavádět a Rada vysoké školy bude jmenována z jedné třetiny akademickým senátem, z jedné třetiny rektorem a z jedné třetiny státem. Ba i argument, že když stát platí, měl by mít vliv třeba na investice, zní rozumně. Přesto jsou akademici i studenti neklidní. Jde právě o ty peníze. Všichni rektoři bez rozdílu pláčou, že s tím, co dostanou, nevyjdou. A bude hůř. Z 23 miliard, které se rozhodla porada ekonomických ministrů ušetřit navíc, čtyři a půl miliardy musí ušetřit školství. Tady už jde skutečně do tuhého. Možná by se ale vysoké školy měly zamyslet samy nad sebou. Podle statistik bychom byli nejchytřejším národem v Evropě. Na vysoké školy jde 70 procent populačního ročníku. Vysoké školy místo elit začaly vzdělávat masy. Masám se také přizpůsobily fakulty. Finance posílané „na hlavu“ způsobily, že prochází maximum studentů. Co student - to 25 000 korun pro školu.


Při tomto rozmachu se argumentovalo, že v porovnání s USA máme málo vysokoškoláků. Jenže tam většina vysokoškoláků končí na nižším stupni, maximálně jako bakaláři. U nás 80 procent bakalářů pokračuje v magisterském studiu. To jsou další dva roky k financování. Potřebovali bychom více fakult technických oborů, místo toho se nám přemnožily fakulty humanitních oborů. Na zahájení Týdne neklidu rektor Ostravské univerzity v emotivním projevu oznámil, že jestli nedostane více peněz, asi bude muset zavřít lékařskou fakultu, poněvadž je drahá. Studentům ale nevysvětlil, proč ji tedy minulé září otvíral, když proti tomu protestovala ČLK, všechny ostatní lékařské fakulty i členové pracovní skupiny medicíny Akreditační komise, kteří na protest jednomyslně podali demisi. O reformě se diskutuje osm let. Osm let, které se promarnily.


Ministr může odstoupit od školného, stejně by přineslo vysokým školám finančně minimum, může upravit statut Rady vysoké školy, ale nové peníze slíbit nemůže. Protože nejsou. Spekulovat, co by bylo, kdyby se nerozkradly, je k ničemu. Státní kasa je prázdná. Tomu se musí přizpůsobit i vysoké školy. Je načase přejít od masovosti ke kvalitě. Tím by Týden neklidu splnil svůj účel. Jenže mám obavu, že za to studenti nemanifestují.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:47

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze