Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vzhůru do schodů! Provede po nich stránka pro běžce

Vzhůru do schodů! Provede po nich stránka pro běžce

8.3.2012    Mladá fronta DNES    Strana 3    Praha, autor: Hana Rojková       


Internetová stránka Schodies.cz vznikla teprve v lednu a už nyní seznamuje milovníky běhu s více než stovkou pražských schodišť, která stojí za to zdolat. Vybrat si můžete z různých obtížností a délek.




PRAHA Záliba v programování se ve studentské skupině Cancel propojila s láskou k běhání a vznikl unikátní projekt Schodies. Čtyři studenti katedry nových médií Filosofické fakulty UK vytvořili webové stránky, které mapují pražská schodiště ideální pro běhání.


            „Chceme přinést nový pohled a přesvědčit lidi, že schody nejsou jen překážkou. Lidé tak díky aplikaci mohou pražská místa využívat jinak než tradičně,“ popisuje myšlenku projektu jeho spoluautorka Tereza Lišková. Drží se fenoménu, který je ve světě stále oblíbenější. „Nazývá se Město jako hřiště a snaží se zábavně využívat toho, že žijeme ve městě,“ říká.


            Projekt vznikal během jejich volného času. „Jsme závislí na tom, co kdo z nás umí a kolik máme času. Někdo z nás dělá atletiku, další programuje,“ vyjmenovává Lišková. Projekt připravuje ještě s Markétou Dolejšovou, Martinem Obertem a Lubošem Svobodou.


            Přestože internetové stránky spustili teprve v lednu, už nyní seznam čítá více než 100 schodišť po celé Praze. „Na začátku jsme proběhli a zmapovali asi třicítku schodišť. Další postupně přidávají uživatelé stránek,“ uvádí Lišková.


            A právě na spolupráci se „schodovými běžci“ celý program funguje. Kdo ví o zajímavých schodištích nad 30 schodů, může je zadat do mapy. „Podmínkou je, aby na místo zašel a přesně je spočítal. Může přidat i fotku nebo komentář,“ popisuje Lišková.


Kdo si pak chce běh v ulicích okořenit vybíháním po schodech, jen se podívá na stránky a navolí si cestu. „Stanovené trasy zatím nemáme, ale může si ji sám sestavit například podle toho, jak obtížná schodiště chce zdolávat,“ říká Lišková. V programu jsou rozdělena do tří skupin podle náročnosti.




Výšlap jako na Eiffelovku




Pak už stačí se jen zaregistrovat a začít závodit s ostatními. Každé zdolané schody si totiž mohou lidé zapsat do svého profilu. „Zaškrtnou, kolikrát je vyběhli a počet schodů se jim pak automaticky připočte k už zdolaným. Postupně vzniká žebříček nejlepších,“ podotýká spoluautorka projektu.


            A aby měli běžci ještě větší motivaci, počet vyběhnutých schodů se jim přepočítává na známé stavby. Mohou se tak třeba známým pochlubit, že vyběhli tolik schodů, kolik vede na Eiffelovu věž. „Věříme, že si aplikaci oblíbí hlavně mladí lidé, kteří mají zájem o alternativní zdravý životní styl,“ doufá Lišková.




    FAKTA


Výběr ze schodišť


„Trepky“ (30-59 schodů)


Studničkova    48 schodů


most Legií      49 schodů


Kapitána Jaroše    53 schodů


„Srdcovky“ (60-99 schodů)


Dukelských hrdinů 60 schodů


památník Vítkov  89 schodů


Pod Stadiony   60 schodů


„Nezmaři“ (nad 100 schodů)


Na Libušince      121 schodů


Letenské schody   206 schodů


Zámecké schody (Thunovská)          319 schodů




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:50

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze