Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Dobeš nesouhlasí s šetřením v resortu a rozhodl se odejít z vlády

Dobeš nesouhlasí s šetřením v resortu a rozhodl se odejít z vlády

Praha 21. března (ČTK), autor:     Jakub Dospiva sos mal

Ministr školství Josef Dobeš (Věci veřejné) se rozhodl rezignovat poté, co dnes na vládě hlasoval proti návrhu, že letos musí v rozpočtu ušetřit 2,5 miliardy korun. Premiér Petr Nečas (ODS) na tiskové konferenci potvrdil informace ČTK s tím, že Dobeš ho už před hlasováním informoval o svém záměru ve čtvrtek vládu opustit. Původně mělo školství vázat 4,5 miliardy. Podle ministra je ale i nižší varianta nepřijatelná a znamenala by okamžité snížení platů učitelů. Vláda dnes schválila, že resorty musí celkově vázat výdaje za 23,6 miliardy korun.


    Dobeš dnes vázání prostředků ve svém resortu označil za "drakonické". V prohlášení, které ČTK poskytl jeden z jeho spolupracovníků, také uvedl, že snížení platů učitelů nechce ministr připustit.


    "Rozhodl jsem se tedy vyvodit osobní odpovědnost a rezignovat. Své rozhodnutí jsem učinil s plnou vážností," uvedl Dobeš v textu prohlášení. Na čtvrtek svolal tiskovou konferenci na ministerstvo školství, kde hodlá svůj postoj vysvětlit.


    "Jeho rozhodnutí považuji za politicky a lidsky korektní a poctivé," prohlásil Nečas. Dobeš podle něj věděl, že premiér žádá, aby vláda rozpočtová úsporná opatření prosazovala jednomyslně a jedinou možností v případě nesouhlasu je odchod z kabinetu.


    Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) podotkl, že školství je vládní prioritou, a proto byla jeho rozpočtová kapitola nyní krácena o polovinu méně než ostatní. "Žádný jiný ministr se takového privilegia nedočkal, byť by si to mnozí přáli," poznamenal s tím, že Dobeš se i přesto rozhodl odejít.


    Kalousek dnes zdůraznil, že vázání dvou miliard korun odpovídá dvěma procentům rozpočtu resortu školství. Také Nečas upozornil, že je jen na ministrovi, kde přesně peníze ušetří a zmínil například situaci regionálního školství se třídami naplněnými jen ze 70 procent.


    Nečas ale odmítl spekulovat, kdo by mohl Dobeše na ministerstvu nahradit. "Ta věc je příliš čerstvá, vlastně se ještě ani papírově nestala," podotkl.


    Dobešův stranický kolega, ministr pro místní rozvoj Karel Jankovský připustil, že Dobeš byl kvůli škrtům pod velkým tlakem. Své rozhodnutí prý ale nakonec učinil po konzultacích se spolustraníky.


    Ministrův odchod uvítal jeho rival z ČSSD, stínový ministr školství Marcel Chládek s tím, že Dobeš měl odejít už dávno. "Pan ministr Josef Dobeš byl nejhorším ministrem školství všech dob," poznamenal s tím, že když opozice hlasovala v úterý ve sněmovně o nedůvěře vládě, doufala, že kabinet odejde "najednou, nikoli po jednom". Dobešův konec uvítal také expředseda ČSSD, nynější šéf národních socialistů Jiří Paroubek.


    Dobešův odchod v minulosti několikrát žádala odborná veřejnost, naposledy byl terčem kritiky kvůli svému rozhodnutí v kauze právnické fakulty plzeňské univerzity. Na výrazný odpor ministr v zimě narazil také v souvislosti s chystanou reformou vysokého školství. Je již osmým ministrem, který Nečasovu vládu opouští.


    Dobeš před několika měsíci také oznámil, že z vlády odejde, pokud se mu do počátku dubna nepodaří dát do pořádku problémy s čerpáním fondů Evropské unie.


    Koaliční TOP 09 také ministra, za kterého se několikrát postavil prezident Václav Klaus, loni kritizovala za to, že na ministerstvo přijal kontroverzního úředníka Ladislava Bátoru.


Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:53

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze