Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Těžké víno

Těžké víno

22.3.2012    Právo    Strana 6    Publicistika, autor: Alexandr Mitrofanov       


Sloupek


Ministr školství Josef Dobeš konečně ohlásil rezignaci. Pokud skutečně odejde, nebude to pět minut po dvanácté, ale dlouhé měsíce poté, co po tom veřejnost začala volat. Je to tedy odchod vynucený, jinak by Dobeš byl chlap.

            Stalo se to pouhý den poté, co vláda přežila hlasování o nedůvěře. Opozice i většina lidí si tak může držet palce, aby tento odchod znamenal její pozvolné zhasínání.

            Bruselská hydra, kterou chtěl Dobeš přechytračit například přejmenováním projektu, který předtím zamítla, si tuto rezignaci vychutná. O našich vysokoškolácích, akademicích, učitelích v základních i středních školách nemluvě.

            Jestliže pod nátlakem zlého Kalouska opustí Dobeš ministerskou židli, vrátí se možná k vězňům jako psycholog. A bude vyprávět historky z vládního natáčení a o střevech Věcí veřejných. Vše vykoná vyloženě veden výchovnými východisky. Vedení věznice (všímáte si těch véček na začátku slov?) si bude mnout ruce nad strmě rostoucí křivkou napravených hříšníků, kteří sekají dobrotu, aby si mohli taky poslechnout tyhle sprosťárny. Smutní budou jen televizní diváci. Kdo jim dokáže tak stylově zakončit den z obrazovky hojnými obraty a gejzírem okamžitých nápadů – viz obraty kolem školného – ve stylu crazy komedie? Takovým žonglérům se nemají dávat do ruky peníze z našich daní. Je to jako sirka v rukou dětí na sudu prachu, jak premiér Nečas ve Sněmovně trefně glosoval riskantní počínání politiků.

            Smutní budou studenti plzeňských práv. A hlavně prezident Václav Klaus, který instaloval nejlepšího polistopadového ministra školství, držel nad ním ochrannou ruku, a dokonce ponížil premiéra Nečase tím, že návrh na Dobešovo odvolání loni „vyseděl“ tak, že ministr ve funkci přežil další rok. A co na to Ladislav Bátora?

            Véčkaři si mohou nalít pověstného těžkého vína. Premiér může přemýšlet, jak vládu znovu přeskládat, aby měla nějaký smysl. A má vůbec?




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:53

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze