Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       První z kola ven

První z kola ven

22.3.2012    Lidové noviny    Strana 14    Názory, autor:  Petr Kamberský 

POZNÁMKY

            Premiér Nečas potřebuje „facelift“ jako sůl Málokdy byli v posledním roce premiér Petr Nečas a rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl naladěni na stejnou frekvenci. Ale včera si oddechli oba: ministr školství Josef Dobeš udělal něco, co měl udělat už dávno.

            Zdánlivě se přitom zachoval jak ze starosvětské učebnice: ministr má odstoupit v okamžiku, kdy nedokáže parlament přesvědčit o své pravdě, případně když se dostane do neřešitelného střetu s většinovým názorem své vlády. Bohužel, v případě dnes-už-skoro-bývalého ministra školství ani jedno tak úplně neplatí. Dobeš neodchází kvůli šetření, ale proto, že proti sobě poštval takřka veškerou intelektuální elitu - a v takové situaci se reforma školství dělat nedá. Lze se důvodně domnívat, že by stejně musel do osmi dnů odejít, protože by jej na apríla dostihl slib „problémy s eurodotacemi vyřeším do dubna“.

            Premiér se nechal kdesi slyšet, že reforma vysokého školství je sice nezbytná, ale s tímto ministrem vyloučená. Otázka je, zda Dobeš nerozbouřil univerzitní vody natolik, že je už nedokáže uklidnit nikdo. Vysoké školství potřebuje změnu financování, změnu řízení a zejména hierarchizaci. Jenže dnes valná část elit věří, že cílem politiků je školy „vytunelovat“, a tohle přesvědčení Dobešovým odchodem nezmizí. Naopak. Dobešův odchod je jen utvrdí v přesvědčení, že se musí zlým a zločinným politikům vzepřít.

            Nový ministr bude potřebovat zejména jedno: přesvědčit univerzitní establishment, že 17 miliard, které jsou pro školství v rozpočtovém výhledu připraveny (a z nichž většinu spolknou platy), jsou pro politiky, spravující bilionový rozpočet, jen drobné.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:52

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze