Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Klaus se loučil se svým Dobešem

Klaus se loučil se svým Dobešem

31.3.2012    Lidové noviny    Strana 3    Domov, autor: EVA HOFRICHTEROVÁ       


Angažmá na ministerstvu školství Josef Dobeš zakončil tam, kde začalo. Na Hradě si s prezidentem Klausem vzájemně děkovali.


PRAHA Václav Klaus vždy za Josefem Dobešem stál, a dokonce ho vyhlásil „nejlepším polistopadovým ministrem školství“. Včera blízký vztah jen potvrdil.


            Paradoxně zatímco Klaus na Hradě Dobešovi děkoval za odvedenou práci, o několik set metrů dál před budovou ministerstva školství slavili studenti jeho konec.


            „Josef Dobeš nezištně padl za zájmy svých svěřenců, učitelů a studentů,“ deklamoval před budovou úřadu s obrázkem prezidenta Klause na obličeji jeden z organizátorů akce Dominik Forman. Podporu naopak odcházejícímu ministrovi vyjadřovali studenti plzeňské právnické fakulty, které Dobeš prodloužil akreditaci.


Rádi se pojedeme podívat Dobeš po půlhodinové schůzce s prezidentem naznačil, že to nemusí být poslední vzájemné setkání. „Bylo to v přátelském duchu, máme k sobě blízký vztah. Nebydlím daleko od Lán, tak jsme si řekli, že když nás pozve s manželkou, tak se rádi pojedeme podívat,“ popsal setkání Dobeš, který byl v dobré náladě a spěchal do Brna na hokej. Dobeš při bilancování 21 měsíců v čele ministerstva zalitoval, že se nepovedlo prosadit zavedení školného na vysokých školách. „To je věc, o které jsem cítil, že není dobře, že jsem ustoupil. Školné je správné a je třeba,“ prohlásil.


Na druhou stranu bojoval s bídným čerpáním evropských dotací, s reformou vysokých škol, státními maturitami i četnými osobními skandály. Provalilo se třeba to, že jako ministr školství napsal seminární práci své podřízené, šéfce kabinetu Janě Machálkové.


            Oficiálně ale Dobeš rezignoval kvůli škrtům dvou a půl miliardy v rozpočtu školství. Zklamalo ho, že pro takové úspory zvedl ruku při hlasování na vládě i ostatní ministři VV. Kvůli tomu ze strany minulý týden vystoupila Dobešova manželka. I náklonnost samotného Dobeše k jeho straně zjevně „ochladla“. „Když jsem mluvil s panem prezidentem, řekl jsem, že jsem připraven pomoci dobrým věcem, ale budu zvažovat, z jaké to bude pozice a jestli to bude jasně stranické vyhranění,“ řekl Dobeš.


Včera zdůraznil, že jeho nástupce je třeba najít co nejdříve a že by to měl být člověk s politickou příslušností. VV přitom uvažují i o nestraníkovi. Zmiňují například jméno bývalého rektora Univerzity Karlovy Ivana Wilhelma. Stranickými kandidáty jsou zase poslankyně Dagmar Navrátilová nebo místopředseda strany Milan Šťovíček. Vicepremiérka Karolína Peake by si přála Kateřinu Klasnovou.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:54

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze