Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Je test vstupenkou na VŠ? Jak kde

Je test vstupenkou na VŠ? Jak kde

30.3.2012, Rubrika: Studium, Strana: 9,Autor: (jim), Téma: Právnická fakulta



Veřejné vysoké školy zatím nejeví příliš zájmu přijímat studenty na základě známek u státní maturity, a to často s ohledem na fakt, že neměly dost času pro sladění přijímacího řízení s maturitami. Přesto některé fakulty hodlají uchazeče nabírat i na základě maturitní známky.

Například Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci přijme bez zkoušek uchazeče, kteří si zvolili vyšší obtížnost a ve všech předmětech byli výborní.

Masarykova univerzita v Brně zase hodlá přijímat bez zkoušek na Fakultu informatiky vynikající maturanty z matematiky.

Uchazeči o studium na Právnické fakultě a Pedagogické fakultě UK v Praze se zase mohou těšit, že dobré známky z maturity je mohou u přijímaček zvýhodnit. K dobré známce z relevantního předmětu u maturity mohou dostat ke zkoušce určitý bodový bonus.

Ostravská univerzita stejně jako VŠE v Praze ale státní maturity pominou. „Každý nový systém takového rozsahu a významu se musí nejprve důkladně vyzkoušet a osvědčit, aby se jeho výstupům dalo důvěřovat a byly relevantní pro třetí strany,“ řekl mluvčí VŠE Jan Rolenc.

Soukromé vysoké školy jsou obecně k přijímání benevolentnější. Některé školy potvrzují, že maturitní vysvědčení jim zjednodušuje přijímačky, jiné zase mají své ustálené postupy, na kterých není co měnit.

Například Vysoká škola finanční a správní s pobočkami v Praze, Kladně a Mostu výsledky maturit nezohledňuje, protože přijímací řízení se u ní obejde bez zkoušek. Podobně také na Vysoké škole logistiky v Přerově stačí k přijetí motivační pohovor. Výsledky státních maturit naopak za důležité pokládají například na Vysoké škole aplikovaného práva se sídly v Praze a Brně, kde mají největší váhu známky z humanitních oborů a jazyků.

Vysoká škola ekonomie a managementu v Praze sice výsledky maturit přímo nezohledňuje, ale mohou pomoci ke stoprocentnímu stipendiu.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:54

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze