Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Podpásový politický úder

Podpásový politický úder

14.3.2012    Lidové noviny    Strana 11    Názory, autor: Vladimír Tichý, POLEMIKA


Když jsem si předminulou sobotu přečetl rozhovor s premiérem Petrem Nečasem (Žádné dobro a zlo. Je to souboj klanů, LN 3. března), konkrétně odstavce věnované akreditační komisi, byl jsem šokován. Jeho slova se mne jako bývalého člena akreditační komise (od roku 2004 do roku 2010) osobně ostře dotýkají, a to jak s ohledem na mou osobu, tak s ohledem na všechny ostatní členy komise. Pan premiér si bere do úst akreditační komisi a její předsedkyni, vůči níž používá zákeřného podpásového politického úderu, evidentně proto, že se mu jiných argumentů vůči ní nedostává. Mluví o „jánabráchismu… v akreditačním řízení, kde hodně rozhodují subjektivní zájmy a známosti“.


            Vážený pane premiére, za dobu svého působení v politice jste se zřejmě vzdálil reálnému životu natolik, že už si nedovedete představit, že na světě stále ještě mohou existovat lidé, kterým leží na srdci rozvoj oboru, pro který se rozhodli a jemuž zasvětili svůj život, lidé, kteří jednají ve věcech odborných primárně a výhradně na základě odborných, profesionálních hledisek. Pokud byste snad měl s „jánabráchismem“ zkušenosti z prostředí, v němž se pohybujete vy, pak, prosím, nezaujímejte ukvapeně vůči každému okolo sebe postoj „podle sebe soudím tebe“.


            K vaší poznámce o projednávání akreditací „v řádu minut“ lze poznamenat pouze tolik, že všichni členové komise, přední odborníci, jmenovaní do akreditační komise vládou ČR po projednání s Konferencí rektorů a Radou vysokých škol, pracují s plným nasazením a s plným uplatněním své odborné kvalifikace. Nemáte zřejmě tušení o celém procesu projednávání akreditací v pracovních skupinách, s využitím spolupráce s odborníky mimo akademickou obec i se zahraničními odborníky, nevíte nic ani o systému oponentur včetně využití oponentur externích. Vše řečené se odehrává v mantinelech a podmínkách, které jsou pro činnost komise stanoveny zákonem a dalšími závaznými předpisy. Nevíte zřejmě, že akreditační komise je podrobována též mezinárodní evaluaci.


            Na změnu a zkvalitnění podmínek fungování Akreditační komise jste dosud měl, koneckonců, dost příležitostí jak jako premiér, tak i na jiných postech, které jste dosud v politice zastával. Zdá se však, že jste s nimi dosud neměl žádný problém.




***




Celý proces projednávání akreditací se odehrává v mantinelech a podmínkách, které jsou pro činnost akreditační komise stanoveny zákonem a dalšími závaznými předpisy




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:50

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze