Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vyděrači a paraziti, dejte pozor na politiky

Vyděrači a paraziti, dejte pozor na politiky

16.3.2012, Rubrika: Publicistika, Strana: 6, Autor: Denisa Víznerová, Téma: Univerzita Karlova



Podle našeho prezidenta patří lékaři „vyděrači“ a studenti „paraziti“ k největším zlům této země.

Vzhledem k jeho slovníku z posledních dob je evidentní, že vážný konflikt s inteligencí opravdu má.

Studenti prý zneužívají veřejné daně k prodlužování svých studií a tedy i nevýdělečné části života. Podle mého názoru ti, kdo tak činí, jsou hlavně bohatí studenti, kteří nemají potřebu co nejrychleji dokončit studia, aby mohli splatit dluhy a začít konečně vydělávat.

Mnoho studentů během školy již někde alespoň na poloviční úvazek pracuje. Knihy, kolej, výdaje na jídlo a jiné potřeby nejsou zdaleka pro všechny rodiny finančně únosné. Stejný princip nastane se školným. Nehledě na hlavní problém, a to je selektivnost uchazečů o VŠ dle rodinného zázemí, a ne dle schopností.

Obecně v Evropě a také u nás klesá úroveň vysokých škol bez rozdílu, zda se v té či oné zemi platí školné. V ČR k tomu výrazně přispívá málo nových zájemců o učitelská místa vzhledem k velmi nízkému nástupnímu platu a také zjednodušování výuky ze stejného důvodu na dnes méně atraktivních odvětvích, jako je například medicína.

Ministr Dobeš se ptá, co z toho má prodavačka v supermarketu, že podporuje svými daněmi vysokoškoláky. Odpověď je jednoduchá. Možnost vzdělání pro kohokoli, kdo projeví zájem a schopnosti, je jediným bohatstvím a rozumnou investicí do budoucna ve vyspělých zemích, které nejsou bohaté na nerostné kovy, ropu či plyn. Naši předci to věděli již v době Marie Terezie či Karla IV.

Když se zamyslíme, že svými daněmi platíme i studia a existenci politiků, kteří se chystají na univerzity poslat manažerskou četu, je to poněkud smutný pohled. Ale i přes podporu akademických pracovníků se domnívám, že boj studentů za bezplatné vzdělání a boj akademiků za univerzitní svobody je třeba oddělit.

Oba jsou důležité, ale mohl by mezi nimi nastat konflikt zájmů. Pedagogové by se mohli ocitnout v situaci, kdy vláda přijde s nabídkou, že zmírní útok na autonomii škol výměnou za jejich podporu školnému. Mnoho z nich by to uvítalo a studenti by mohli být zklamáni.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:51

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze